Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

43 év után ítélték el a rasszista mississippi gyilkost

2007.06.15. 14:55
Elítélték egy 1964-es rasszista kettős gyilkosság elkövetőjét Mississippiben. James Seale-t már közvetlenül a gyilkosság után meggyanúsították, de a feketéket nem kedvelő állam hatóságai hamar szabadon engedték. Végül bűntársa vallott ellene.

Negyvenhárom év után találták bűnösnek James Seale-t két feketebörű fiatal meggyilkolásában, jelentette a Daily Telegraph. Az esküdtek mindössze két órát vitáztak az ítéleten.

Seale 1964. május 2-án rabolt el két, stoppoló fiatalt, írja a Wikipedia. Az afroamerikai Charles Eddie Moore és Henry Hezekiah Dee, mindketten 19 évesek, egy mulatságba tartottak. A Ku Kluxk Klán (KKK) ultraradikális szárnyához, a KKK Fehér Lovagjaihoz tartozó Seale azonban azt gyanította, hogy Deenek köze lehet a feketék polgárjogi mozgalmához.

Adóellenőrnek adta ki magát, majd a közeli Homochitto erdőbe vitte a fiúkat. Itt több klántársával fához kötötték őket, majd babkarókkal ütlegelték, miközben Seale egy lefürészelt csövű sörétes puskával meg is lőtte őket.

A fiúk túlélték a verést. A klántagok ezután összekötözve és letakarva a louisianai Tallulah melletti Ole folyóhoz vitték a fiúkat, százhatvan kilométerre elrablásuk helyétől. A még élő fiúkat egy Jeep motorblokjához és síndarabokhoz láncolták, majd a folyóba hajították őket. Egy klántag vallomása szerint Seale később azt mesélte, hogy szíve szerint lelőtte volna őket, de nem akarta összevérezni a csónakot.

Dee és Moore holtteste két hónappal később került elő, amikor az FBI egy másik híres mississipi rasszista gyilkosság, két zsidó polgárjogi aktivista és fekete útitársuk a Lángoló Mississippi című filmet is ihlető meggyilkolása ügyében nyomozott.

A gyanú szinte azonnal Seale-re terelődött, akit klántársával, Charles Marcus Edwardsszal együtt 1964. november 6-án le is tartóztattak. Három hónappal később Lenox Forman körzeti ügyész a vád ejtését kezdeményezte Willie Bedford békebírónál, mondván "az eset teljeskörű és pártatlan kivizsgálásának a feltétele, hogy a két vádlottat szabadlábra helyezzék, hogy a nyomozás folytatódhasson és a jövőben a bíróság elé kerülhessen". A békebíró helyt adott az indítványnak.

A gyilkossági ügy ezután elfeleljtődött, mígnem 2005-ben Moore bátyja, Thomas David Ridgen dokumentumfilmes társaságában Mississippibe nem érkezett. Ők derítették ki, hogy családtagjai férevezető közléseivel ellentétben Seale nem halott. Thomas Moore a perújrafelvételt is kiharcolta.

A 2007. januári vádemelés után a per 2007. áprilisában kezdődött. A vád tanúja a vádalkút kötő Charles Marcus Edwards, Seale tettestársa volt.

Az esküdtek ítélete után Moore a feleségét kérdezte suttogva, hogy jól van-e, miközben Dee és Moore rokonai sírva fakadtak. "Örvendezek, hogy az igazság győzött. Látom, ahogy Dee és Moore is örülnek a mennyben. Mississippi végre hallatta a hangját" - nyilatkozta az ítélet után Thomas Moore a Telegraphnak. Az amerikai igazságügyi miniszter, Alberto Gonzalez szerint az ítélet meghozta a régóta késő igazságot az ügyben.