Ervin
14 °C
22 °C

Elnémultak a mobilok a földrengéstől

2001.03.02. 11:49
A szerdai 6,8-as földrengés után kisebb utórezgések rázták meg Washington államot, Gary Lock kormányzó rendkívüli állapotot hirdetett. A történtekről egy Seattle-ben élő magyar tájékoztatta az Indexet.
A rengés idején a kislányommal a Seattle Centerben sétáltunk. Éppen kifelé indultunk a Pacific Science Center (PSC) dinoszaurusz kiállításáról, amikor a vígan gyalogló Daniella és persze mindenki lába alatt el kezdett táncolni a föld, jó 45 másodpercig. A kiállítás őslényei hajlongtak, egy hatalmas vászon haragos tengerként hullámzott.

A rengés alatt egy mellettem jövő, valószínűleg első ízben idelátogató hölgy bíztatást várva kérdezte: 'Ugye ez is a kiállítás része?' Mit mondhattam erre? 'Nem, ez földrengés!' és fölkapván Daniellát, rohantam kifelé. Az első gondolatom az volt, hogyan jutok el 4 éves kisfiamhoz, Dávidhoz, aki a Children's Theatre-ben drámaórán van. Lesz-e utórengés? A PSC-t dekoráló tartóoszlopok alatt vajon biztonságosan kijutunk?

Az emberek, többségük kisgyerek, a Center Amphitheatre előtti nyitott téren gyülekeztek. Dávidot rögtön megláttam, ott haladt a tanára és pajtásai társaságában. Nem tudtuk, mekkora volt a rengés, lesznek-e további földmozgások, merre biztonságos menni, mi van az otthonunkkal, a Space Needle (a város egyik jellegzetes épülete, magasba törő torony) közelében álldogálva mennyire vagyunk biztonságban.

A gyerekek nyugodtabbak voltak, mint a felnőttek. A mobiltelefonok nem működtek. Gyalog elindultunk, egy rádióadás kihallatszott egy nyitott ajtókkal álló kisteherautóból. Végre kiderült: a Richter-skála szerint 6,2 (ekkor még ennyit mondtak, később 6,8-nak minősítették), és valószínűleg nem lesz több földmozgás.

Utórezgések és rendkívüli állapot

Csütörtökön és pénteken utórengések okoztak riadalmat a Washington állambeli Seattle-ben. A szeizmológusok szerint a rengések epicentruma ugyanazon a törésvonalon volt, ahonnan a szerdai földmozgás is indult. Sérültekről és komoly károkról nem érkezett jelentés. A szerdai, 6,8-as erősségű földrengés során Seattle-től Portlandig több épület megrongálódott, legalább hatvan ember megsérült. Az epicentrum a várostól 50 kilométerre volt, a föld 45 másodpercig rengett. A város déli részén az áramellátás megszakadt, a reptéren leállt a forgalom, az irányítótornyot ki kellett üríteni. Szakértők szerint a rengés epicentruma mélyen volt, és a házakat is földrengésbiztosra tervezik, ennek köszönhető, hogy nem keletkeztek komolyabb károk.

Rendkívüli állapot

Gary Lock kormányzó rendkívüli állapotot hirdetett, Bush elnök pedig maximális támogatásáról biztosította az államot. A rengést még ezer kilométerre, Salt Lake Cityben és Vancouverben is érezték. Az Egyesült Államokban egyébként éppen szerdán hoztak nyilvánosságra egy jelentést, amelyben szeizmológusok - a január végi, 7,7-es erősségű indiai földrengést tanulmányozva - arra figyelmeztettek, hogy az USA nyugati partvidékét fenyegető földrengések még az eddigi előrejelzéseknél is pusztítóbbak lehetnek.