Valér
-2 °C
0 °C

Gyerekspicliket is alkalmazott a Secu

2006.07.19. 12:01
Kiskorúakat is alkalmazott besúgóként az egykori román kommunista rendszer titkosszolgálata, a Securitate - idézte a szerdai román sajtó Cazimir Ionescut, a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács szóvivőjét. A romániai belpolitikai botrányban kiderült, hogy szolgálat a szülőkről, ismerősökről kért jelentéseket a gyerekektől.

A Ceausescu-rezsim hírhedt titkosszolgálatának ezzel kapcsolatos tevékenységéről a minap már napvilágot láttak sajtójelentések, de az információ akkor robbant bombaként, amikor az átvilágító bizottság szóvivője maga is megerősítette azt. Eszerint a Securitate annak idején 12-14 éves diákokat is beszervezett azzal a céllal, hogy szüleikről, más rokonaikról, illetve tanáraikról szolgáltassanak információkat.

Hallgatják-e a Szabad Európát?

A gyermekek egy része jóhiszeműen vállalta a megbízatást, másokat kényszeríteni kellett. Tény, hogy akiket kiszemeltek erre a célra, azoknak nyilatkozatot kellett aláírniuk. Ebben kötelezték magukat: jelentést tesznek arról, hogy az említett felnőttek közül ki mesél rendszerellenes politikai vicceket, tartanak-e kapcsolatot külföldiekkel, hallgatják-e a Szabad Európa rádiót.

A titkos szerv emberei elsősorban a szerény jövedelmű családok gyermekeit környékezték meg, ezen belül is azokat, akik kollégiumokban éltek, és jó tanulók voltak. Nem véletlenül az eminenseket, a kulturális és sportrendezvényeken aktívan résztvevőket használták fel, hiszen ők élvezték a tanárok és a diáktársak bizalmát. A Securitate minden román megyében tartott fenn kiskorúakból álló besúgóhálózatot.

Apró besúgókból lettek

Ionescu elmondta, a behálózott diákok többségével a középiskola elvégzése után megszakították a kapcsolatot, ugyanis legtöbben közülük nem végeztek egyetemet. A Ziua azonban szerdai számában tudni vélte, hogy az egykori "apró besúgók" közül néhányan a mostani belföldi elhárítás (SRI) vagy a külföldi hírszerzés (SIE) informátori hálózatának a tagjai.

Ami az egykori beszervezőket illeti, a román napilap sejteti, hogy nem esett bántódásuk a rendszerváltás után. Konkrétan is említi az egyik - akkor századosi rangban lévő - tisztet, aki Szeben megyében harminchat gyermeket "állított szolgálatba". Ez a személy nemcsak hogy nem bűnhődött meg tetteiért a diktatúra bukása után, hanem előléptették a mai SRI munkatársaként - írja a Ziua. Cazimir Ionescu a sajtónak hangsúlyozta: a behálózott általános iskolás gyerekek valójában a kommunista rendszer áldozatai, jelentéseik többnyire ártalmatlanok voltak, ezért nem vonják be őket az átvilágítandók körébe.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!