Az USA 15 millió dollárral segíti Magyarországot

2003.03.26. 03:04
Az Egyesült Államok térítésmentes segélyekkel és kölcsönökkel segíti az Irak elleni fellépésben és a terrorizmus elleni harcban kulcsfontosságú partnereit. Magyarország 15 millió dollárra számíthat. A segélyben részesítendő országok között van egyebek között Magyarország, Lengyelország, Csehország, Románia, Szlovákia és Szlovénia is.
Az Irak elleni háború finanszírozására a kongresszusnak benyújtott 74,7 milliárdos pótköltségvetési csomag 5,02 milliárd dollárt irányoz elő nemzetközi segélyprogram címen.

Izrael és Törökország kapja a legtöbbet

A legnagyobb külföldi segélyt Izrael és Törökország kapja a kongresszus által még jóváhagyandó terv szerint. Izrael 1 milliárd dollár közvetlen katonai segélyben részesül, valamint 9 milliárd dollárra kapna kedvező feltételekkel hitelgaranciát, hogy átvészelje az Irak elleni háború gazdasági megrázkódtatásait. Washington nagy fontosságot tulajdonít annak, hogy Izrael távol tartsa magát az iraki háborútól.

Törökország ugyancsak 1 milliárd dolláros gazdasági segélyt kap a háború hatásainak az enyhítésére, noha megtagadta azt a washingtoni kérést, hogy az amerikai haderők a területén át felvonulva megnyithassák az északi frontot. Ha Ankarában a parlamenti szavazás másként alakult volna, akkor ez a csomag most 6 milliárd dollár közvetlen segélyről és 24 milliárd dolláros kölcsönről szólna. Washington ennek ellenére meglepően bőkezűnek mutatkozik, az 1 milliárd dolláron kívül még így is 8,5 milliárd dollárt hajlandó biztosítani közvetlen kölcsönök vagy kölcsöngaranciák formájában.

Hat közép-európai a csomagban

Magyarországnak, Lengyelországnak és a Cseh Köztársaságnak a terv 15-15 millió dollárt irányoz elő. A segélyben részesülő országok között szerepel még egyebek között Románia, Szlovákia és Szlovénia.  • Tippek
  • Bankszámla