Géza
-12 °C
-4 °C

A Palesztin Hatóság eleshet a nemzetközi támogatásoktól

2006.01.30. 12:47
Izrael és az Egyesült Államok már bejelentette, hogy nem folyósít további pénzeket a Hamász vezette Palesztin Hatóságnak, mert fegyveres szervezeteinek tevékenysége ellentmond a demokráciának. Angela Merkel német kancellár még csak fenyegetőzött az uniós pénzek leállításával, hétfőn délután Mahmúd Abbász palesztin elnökkel tárgyal.

Izrael úgy döntött, hogy befagyasztja a Palesztin Hatóságot megillető pénzalapok átutalását, attól tartva, hogy azok esetleg "terrorista elemek" kezére juthatnak, jelentette be hétfőn az ügyvezető izraeli miniszterelnök. Ehud Olmert az izraeli közszolgálati rádióban sugárzott nyilatkozata szerint "nagyon világossá" kell tenni, hogy a zsidó állam nem fog átutalni olyan pénzeket, amelyekből izraeli polgári személyek elleni terrorcselekmények finanszírozhatóak. Az ügyvezető miniszterelnök azután nyilatkozott, hogy tárgyalt Angela Merkel német kancellárral, aki vasárnap érkezett kétnapos látogatásra Izraelbe és a palesztin területekre.

Olmert kijelentésében arra a 200 millió sékelre (csaknem 9 milliárd forintra) utalt, amelyet Izraelnek szerdán kellene átutalnia a Palesztin Hatóság számlájára. Az izraeli intézkedést az indokolja, hogy a Hamász palesztin radikális szervezet szerzett többséget a múlt heti palesztin parlamenti választásokon. A Hamász felesküdött Izrael elpusztítására, s a palesztin felkelés (intifáda) során e szervezet aktivistái követték el az izraeli állampolgárok elleni öngyilkos merényletek többségét. A 200 millió sékel alapvetően az Izrael által a palesztinok nevében beszedett általános forgalmi adóból és azokból a vámbevételekből származik, amelyeket a zsidó államon keresztül a palesztin területekre importált áruk után hajtanak be.

Amerika sem fizet

Kizárta Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter, hogy Washington pénzügyi támogatásban részesítse a palesztin területeken megalakuló Hamász-kormányt. Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az arab országok és más adományozó államok is zárják el a pénzcsapokat, jelentette ki Rice vasárnap este, Londonba tartó repülőgépe fedélzetén. A brit fővárosban az amerikai politikus a közel-keleti béketeremtésben közvetítő kvartett többi tagjának képviselőivel - Kofi Annan ENSZ-főtitkárral, valamint az Európai Unió és Oroszország illetékeseivel - tárgyal a Hamász radikális palesztin szervezet választási győzelme után kialakult helyzetről, a békefolyamat kilátásairól és a követendő nemzetközi stratégiáról.

A kvartett múlt csütörtökön Washingtonban kelt közleményében az erőszak alkalmazásáról való lemondásra és Izrael állam létezéshez való jogának elismerésére szólította fel a Hamászt. "Alapvető ellentmondás feszül a fegyveres csoportok és milíciák tevékenysége és egy demokratikus állam megteremtése között" - állt a dokumentumban. Washington nem támogat olyan szervezetet, amely Izrael elpusztítása mellett kardoskodik, nem mond le az erőszakról, és megtagadja a közel-keleti rendezési tervben reá háruló kötelezettségek teljesítését, jelentette ki Rice. Az általános szegénységgel és munkanélküliséggel küzdő palesztin területek emberbaráti segélyezéséről az egyes konkrét esetek tanulmányozása alapján fog dönteni az Egyesült Államok, tette hozzá.

Az EU még csak fenyegetőzik

A palesztin törvényhozási választásokon győztes Hamásznak el kell ismernie Izrael létezési jogát, valamint a korábban kötött izraeli-palesztin egyezményeket és le kell mondania az erőszakról, erősítette meg Angela Merkel német kancellár hétfőn az izraeli államfővel folytatott jeruzsálemi megbeszélése után. "Teljességgel elképzelhetetlen, hogy az egész békefolyamat elölről újrakezdődjön" - mondta, hozzátéve, hogy délutáni rámalláhi találkozójukon Mahmúd Abbász palesztin elnököt arra fogja kérni: fogadtassa el a Hamásszal az említett alapelveket. A Palesztin Hatóság elnökének óriási a felelőssége és nagyban hozzájárulhat a Hamász megváltoztatásához, toldotta meg.

Merkel vasárnap Ehud Olmert ügyvezető izraeli kormányfővel tartott találkozója után Condoleezza Rice amerikai külügyminiszteréhez hasonló nyilatkozatot tett, mikor a palesztin kormánynak közvetlenül nyújtott, létfontosságú európai uniós segélyek leállításával fenyegetőzött, amennyiben a Hamász úgy kerülne be a kormányba, hogy nem hajlandó elvetni az erőszakot és elismerni a zsidó államot. Izrael el akarja kerülni "az eszkalációt", de a közel-keleti béketervet feltétlenül be kell tartani - jelentette ki Móse Kacav izraeli elnök a német kancellárral tartott találkozója után. Ennek biztosítására Abbász palesztin elnököt szólította fel, mondván: megvan a hatalma és a befolyása ahhoz, hogy képviselje a palesztin nép érdekeit. Kacav szerint az iszlámista mozgalom jelenlegi irányvonala nem csak a palesztinok számára, de a mérsékelt arab államoknak is veszélyt jelent.