Auguszta
-4 °C
2 °C

Sharon biztatja a zsidókat, költözzenek Izraelbe

2003.11.18. 11:49
Az izraeli miniszterelnök három napos Olaszországi hivatalos látogatásának első napján körülbelül száz római zsidó előtt azt javasolta, hogy a felerősödő antiszemitizmus elől költözzenek Izraelbe. Az isztambuli zsinagógáknál történt robbantások nyomán világszerte zsidóellenes cselekményektől tartanak.
"Ha Izrael meggyengül, a világ zsidósága nem élheti tovább azt az életet, amit ma él" - fogalmazott Ariel Sharon hétfőn egy római hotelben egybegyűlt hallgatóságának. Az izraeli miniszterelnök három napos hivatalos látogatásának első napján körülbelül száz római zsidó előtt azt javasolta, hogy a felerősödő antiszemitizmus elől költözzenek Izraelbe. "Hatalmas antiszemita hullámnak vagyunk szemtanúi, és eltérően a megszokottól, ehhez most az egész zsidóságot - azaz Izraelt - célzó gyűlölet párosul. A legjobb megoldás az antiszemitizmus ellen az izraeli emigráció. Izrael az egyetlen hely a Földön, ahol a zsidók zsidóként élhetnek."

Sharon a sajtó képviselőinek elmondta, az olasz vezetőkkel folytatandó tárgyalásainak fő kérdése lehet a zsidóellenesség. Az izraeli vezető kedden találkozik Silvio Berlusconival, aki hűséges támogatója Izraelnek, ezt követően az olasz külügyminiszterrel, Franco Frattinivel egyeztet Sharon - számolt be a BBC a hivatalos programról. Sharon közel-keleti politikájának legmegbízhatóbb európai támogatójaként tekint olasz kollégájára. Rómában egyébként igen magas a biztonsági készültség, a múlt heti iraki robbantás olasz áldozatainak temetése miatt és az izraeli miniszterelnök látogatása miatt is fokozott a rendőri jelenlét.

Az elmúlt hetekben nyilvánosságra hozott felmérés szerint az Európai Unió polgárai Izraelt tartják a világ békéjét leginkább fenyegető tényezőnek. Berlusconi személyesen fejezte ki Sharonnak meglepettségét és csalódottságát a kutatási eredmények miatt. Vasárnap II. János Pál kritizálta azt a 430 kilométeres, palesztin és izraeli területek elválasztását célzó falat, melyről viszont Berlusconi helyettese, Gianfranco Fini úgy nyilatkozott, Izraelnek jogában áll megépíteni. Sharon olasz látogatása során nem találkozik a katolikus egyházfővel.