Betiltották a Szaddám-cápát

2006.02.07. 16:08
Egy szál alsógatyában lebegett az összekötözött kezű Szaddám Huszein akváriumában egy belga kisvárosban. A városka polgármestere most ki akarja tiltani az alkotást, mert tart a muzulmánok haragjától.
#alt#
Diktátor formaldehidben
fotó: David Černy

A muzulmánok felháborodásától tartva kitiltották egy cseh művész alkotását a belgiumi Middlekerke városából, jelentette a BBC. David Černy cseh alkotó Szaddám-cápa című műve a bukott diktátort ábrázolja, amint egy apró akváriumban a hátrakötött sarokkal-kézzel cápaként lebeg egy szál alsógatyában.

Michel Landuyt polgármester szerint az alkotás "sokkolhatja az embereket", különösen a muzulmánokat, írja a BBC. Állítása szerint már a karikatúravita kirobbanása előtt döntött a szobor kitiltásáról, ez azonban, tekintve, hogy a vita már tavaly októberben folyt, nehezen hihető.

#alt#
A Szaddám-cápa
fotó: David Černy

Landuyt amiatt is aggodalmaskodott, hogy az alkotást gyerekek is láthatják, és "ez megengedhetetlen". Szerinte a szobornak jobb helye lenne a közeli Ostende múzeumában, ahol a megfelelő magyarázó feliratokkal nem okozhat problémát.

Černy alkotását, amit Damien Hirst híres A halál fizikai lehetetlensége egy élő valami agyában című műve ihletett, először szeptemberben állították ki Prágában. A nonkomformista művész korábbi alkotásai között szerepelt egy plasztika, amin Jézus és két haverja egy tóba pisil.

#alt#
A halál fizikai lehetetlensége egy élő valami agyában
Fotó: David Hirst

Hirst 1992-ben állította ki saját cápainstallációját, ami egyből meg is hozta neki a világhírt.  • Hírek
  • Hírek