Klaudia
-3 °C
3 °C

Bagdadi síiták tüntettek az amerikaiak ellen

2003.04.21. 19:06
Síiták ezrei tüntettek az iraki fővárosban hétfőn amiatt, hogy amerikai katonák állítólag őrizetbe vették egyik, az amerikai "megszállás" ellen tiltakozó vallási vezetőjüket. A tiltakozás egyelőre békés, de a síitáknak feltételeik vannak.
A Reuters szerint mintegy kétezren gyűltek össze Bagdad belvárosában az Amerika-ellenes tüntetésre, amelyen követelték Muhammad al-Fartuszi síita hittudós azonnali szabadon engedését. A demonstrálók szerint Fartuszit és három társát amerikai katonák vették őrizetbe "minden ok nélkül", amikor azok Bagdadból a déli Kerbela városba, a nagy síita zarándoklatra tartottak. Amerikai részről egyelőre nem erősítették meg a vallási vezető elfogását.

A tüntetők közül sokan Bagdad síiták lakta szegénynegyedéből, Szaddámvárosból jöttek - jelentette a dpa, amely úgy tudja, hogy a rendszeresen az amerikai "megszállás" ellen prédikáló hittudósnak a hívei fontos tisztséget szánnak a nedzsefi Hauza Ilmijában, az ország legjelentősebb síita vallási iskolájában. Fartusziról úgy hírlik, hogy közel áll egy radikális vallási csoporthoz, amelynek állítólag köze van egy mérsékelt síita vallási vezető április 10-i brutális meggyilkolásához Nedzsefben. Abdel Madzsid al-Hoei síita méltóságot nem sokkal azután lincselte meg az állítólag mesterségesen felheccelt tömeg, hogy visszatért hazájába londoni száműzetéséből.

Egyelőre békés eszközökkel

Muktada al-Szadr síita vallási vezető szóvivője azt mondta az AFP-nek, hogy a tiltakozást egyelőre békés eszközökkel kell kifejezésre juttatni, de ha ez eredménytelen marad, az ellenállás más formáit is fontolóra veszik. A második számú síita vallási vezető, Ali Huszein Szisztani egy képviselője arra buzdította az embereket, hogy csak egy reprezentatív iraki kormány felállása után kezdjék meg a békés ellenállást az Egyesült Államokkal szemben. A minden népcsoportot képviselő kormánynak kell gondoskodnia arról - tudatta -, hogy a szövetséges erők a lehető leghamarabb kivonuljanak az országból.

Síiták százezrei indultak hétfőn a Bagdadtól 80 kilométerre délre fekvő szent városba, hogy Huszein imám, Mohamed próféta unokája előtt tisztelegjenek. A Bagdadból Kerbelába vezető autópályán zarándokok ezrei korbáccsal verték a mellüket az imám iránti odaadásuk kifejezésére. Az AFP jelentése szerint vallási találkozónak nagy politikai jelentősége is van, mert a síiták évtizedek óta először mutathatják ki nyíltan erejüket és együvé tartozásukat. Jóllehet a 25 milliós iraki lakosság 60 százaléka tartozik e felekezethez, a szunnita Szaddám Huszein elnök kormányzása alatt kevés befolyásuk volt a politikára.