Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Ledilettánsozta Berlusconit a Fehér Ház

2008.07.08. 14:13
Dilletánsnak nevezte a Fehér Ház Silvio Berlusconit az amerikai elnökkel utazó újságírók számára készített sajtóanyagában. A bakiért írásban kértek bocsánatot az olasz kormányfőtől.

"Politikai dilettánsnak" jellemezte Silvio Berlusconit a Fehér Ház sajtóirodája által készített életrajza, amit a G8 csúcson résztvevő amerikai újságíróknak osztottak ki. A háttéranyagban azt írták, Berlusconit "sokan politikai dilettánsnak tekintik, aki magas hivatalát csak a hazai médiára gyakorolt nagy befolyásának kihasználásával nyerte el".

Egy másik részletben az olvasható, hogy az olasz kormányfőt "sokan gyűlölik, de mindenki respektálja legalább egyéni stílusa és akaratereje miatt". "Berlusconi az egyik legvitatottabb vezető egy olyan ország történetében, amely kormányzati korrupciójáról ismert" - folytatódott a jellemzés.

A Fehér Ház szóvivője, Tony Fratto írásban kért elnézést Berlusconitól. A közlemény szerint a szöveg "olyan megfogalmazásokat tartalmaz, amelyek sértőek mind Berlusconi miniszterelnökre, mind az olasz népre".

"Az életrajzban kifejezett érzelmek nem képviselik sem Bush elnök, sem az amerikai kormány, sem az amerikei nép véleményét. Bocsánatot kérünk Olaszországtól és a miniszterelnöktől ezért a nagyon szerencsétlen hibáért" - írta Fratto.

Bush júniusi találkozóján jóbarátjának nevezte Berlusconit.