Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Lezuhant egy katonai repülő, kilencen meghaltak

2007.05.06. 16:54
Kilenc katona vesztette életét a Sínai-félszigeti többnemzetiségű megfigyelő erők (MFO) egy francia repülőgépén, amely vasárnap zuhant le az Egyiptomhoz tartozó sivatagos félsziget közepén – közölte a francia védelmi minisztérium.

Az MFO missziójában 11 ország katonái és rendőrei, többek között magyarok is szolgálnak, a szerencsétlenül járt gép fedélzetén azonban nem volt magyar – nyilatkozta Harnócz Gyula százados, a Honvédelmi Minisztérium sajtóügyeletese. Ezt Odze György, a Külügyminisztérium szóvivője is megerősítette. A fedélzeten nyolc francia és egy kanadai katona utazott.

Az egyiptomi biztonsági források szerint műszaki probléma okozhatta a balesetet, és a gép a megkísérelt kényszerleszállás közben zuhant le. A baleset szemtanúk szerint derült időben történt. A Sarm-es-Sejkből gyakorlatra tartó Twin Otter típusú légcsavaros gép egy útra próbált leereszkedni, ahol egy teherautóba csapódott és azzal együtt felrobbant. A helyszínen csak három áldozat megégett holttestét találták meg, de a hat eltűnt katona is minden bizonnyal életét vesztette. A teherautó sofőrjének még a repülőgép becsapódása előtt sikerült kiugrania a vezetőfülkéből.

A Sínai-félszigeten állomásozó többnemzetiségű erőt és megfigyelő missziót 1981. augusztus 3-án hozta létre Egyiptom és Izrael az Egyesült Államok tanúskodása mellett, hogy felügyelje a három évvel korábban megkötött Camp David-i békeszerződésük biztonsági előírásainak tiszteletben tartását. A misszió által ellenőrzött ütközőzónában a magyarok katonai rendészeti feladatokat látnak el. A félsziget északi és déli táborában jelenleg 41 magyar békefenntartó, köztük 15 rendőr teljesít szolgálatot.

Michele Alliot-Marie francia védelmi miniszter részvétét nyilvánította az áldozatok családtagjainak és hozzátartozóinak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!