Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lezuhant egy katonai repülő, kilencen meghaltak

2007.05.06. 16:54
Kilenc katona vesztette életét a Sínai-félszigeti többnemzetiségű megfigyelő erők (MFO) egy francia repülőgépén, amely vasárnap zuhant le az Egyiptomhoz tartozó sivatagos félsziget közepén – közölte a francia védelmi minisztérium.

Az MFO missziójában 11 ország katonái és rendőrei, többek között magyarok is szolgálnak, a szerencsétlenül járt gép fedélzetén azonban nem volt magyar – nyilatkozta Harnócz Gyula százados, a Honvédelmi Minisztérium sajtóügyeletese. Ezt Odze György, a Külügyminisztérium szóvivője is megerősítette. A fedélzeten nyolc francia és egy kanadai katona utazott.

Az egyiptomi biztonsági források szerint műszaki probléma okozhatta a balesetet, és a gép a megkísérelt kényszerleszállás közben zuhant le. A baleset szemtanúk szerint derült időben történt. A Sarm-es-Sejkből gyakorlatra tartó Twin Otter típusú légcsavaros gép egy útra próbált leereszkedni, ahol egy teherautóba csapódott és azzal együtt felrobbant. A helyszínen csak három áldozat megégett holttestét találták meg, de a hat eltűnt katona is minden bizonnyal életét vesztette. A teherautó sofőrjének még a repülőgép becsapódása előtt sikerült kiugrania a vezetőfülkéből.

A Sínai-félszigeten állomásozó többnemzetiségű erőt és megfigyelő missziót 1981. augusztus 3-án hozta létre Egyiptom és Izrael az Egyesült Államok tanúskodása mellett, hogy felügyelje a három évvel korábban megkötött Camp David-i békeszerződésük biztonsági előírásainak tiszteletben tartását. A misszió által ellenőrzött ütközőzónában a magyarok katonai rendészeti feladatokat látnak el. A félsziget északi és déli táborában jelenleg 41 magyar békefenntartó, köztük 15 rendőr teljesít szolgálatot.

Michele Alliot-Marie francia védelmi miniszter részvétét nyilvánította az áldozatok családtagjainak és hozzátartozóinak.