Eleonóra
-1 °C
2 °C

Romok, roncsok, halottak a trópusi mocsárban

2005.01.04. 17:32
A Thaiföldön tartózkodó magyaroknak a fertőző és trópusi betegségek egyik szabadságát töltő magyar szakorvosa adta be a legfontosabb oltásokat, Sípos László thaiföldi magyar túlélő friss phuketi beszámolója szerint. A körülmények javulnak, de Phang Nga egyes körzetei köré karantént vontak.

A katasztrófa után tíz nappal több mint nyolcezer thaiföldi áldozatot regisztráltak. Közülük háromszázötvenen Phuket szigetén vesztették életüket. A sziget a dél-thaiföldi turizmus legfőbb központja és infrastrukturálisan is a legfejlettebb része, így a helyiek, a külföldi mentőcsapatok és a thai kormány, valamint a hadsereg is ide összpontosította először a segítséget. Ennek köszönhetően a mentés, romeltakarítás és fertőtlenítés előrehaladt, gyakorlatilag a legtöbb helyen mar az újjáépítés zajlik, írta Sípos László, a katasztrófa magyar túlélője az Indexnek Phuketből.

Saját kérés alapján

Közvetlen járványveszélytől nem kell tartani, de a többi katasztrófa sújtotta vidék közelsége miatt óvintézkedésekre van szükség. Nem javasolják a vezetékes ivóvíz, és a nyers ételek (saláták, gyümölcsök) fogyasztását.
khao lak
Tekintse meg képeinket!

Vasárnap a Phuketen tartózkodó kihelyezett ideiglenes magyar konzul kérésére a szigetre érkezett a szabadságát Thaiföldön töltő Axmann Ágnes egyetemi docens, a fertőző és trópusi betegségek szakorvosa, aki tájékoztatást tartott az egészségügyi helyzetről és a szigeten tartózkodó magyar turistáknak, valamint az itt élő magyaroknak saját kérés alapján beadta a legfontosabb (a Hepatiis A és a Tifusz elleni) oltásokat.

Járvány nem várható, de

A Phukettől északra található Phang Nga tartomány üdülőkörzeteit a Phuketen tapasztalható pusztítás több tízszerese érte. Khao Lak, Tap Lamu egyes részei eltűntek a föld felszínéről és romokkal, roncsokkal, valamint halottakkal teli trópusi mocsár lett belőlük. Itt a halottak száma az ötezerhez közelít. A körzet köré két napja karantént vont a katonaság és nagy erőkkel folyik a romeltakarítás, valamint a fertőtlenítés. Hivatalos közlemények szerint itt sem várható járvány, de független szakemberek véleménye szerint kialakulásának minden feltétele adott.

Menesztették a főmeteorológust
Menesztették Thaiföldön a meteorológiai intézet vezetőjét és vizsgálatot indítottak, hogy kiderítsék, miért maradt el a szökőárra figyelmeztető felhívás, amellyel több ezer ember életét menthették volna meg - közölte kedden Thakszin Sinavatra miniszterelnök. A politikus kijelentette: "amikor Szumátrát a Richter-skála szerinti 8,9-9-es erősségű földrengés rázta meg, tudni lehetett, hogy utána szökőárra lehet számítani. Miért nem volt riasztás? Szeretném tudni az igazságot" - mondta.
Hasonlóan súlyos a helyzet Phi-phi szigeten, amely szinte teljesen elpusztult, de ezt a területet is szigorúan lezárták, a túlélők és a sebesültek mar elhagyták a szigetet.

Nem ajánlott az utazás

A legveszélyesebb időszakon azonban mar túl van minden katasztrófa sújtotta terület, a körülmények minden nap elteltével javulnak valamelyest. Phuket szerencsésebb tengerparti övezeteiben Sípos beszámolója szerint már a cunami után két nappal a tengerben fürödtek az emberek, a tengerparttól kissé távolabb eső területeken pedig az élet ugyanúgy folytatódik, mint ha mi sem történt volna. Csak a turisták száma csökkent tizedére. A körzetbe az utazást hivatalosan továbbra sem ajánlják, de Phuketen megfelelő elővigyázatossággal a kockázat talán elfogadható szintre csökkenthető, írja a magyar túlélő.

Háromperces gyász szerdán Magyarországon
Katonai tiszteletadással felvonják, majd félárbocra engedik a Magyar Köztársaság lobogóját szerdán délben a Parlament előtt a délkelet-ázsiai országok lakosságával és valamennyi áldozat hozzátartozóival való együttérzés és az egész magyar nemzet őszinte gyászának kifejezésére - közölte a Kormányszóvivői Iroda az MTI-vel. A Magyar Köztársaság kormánya ezzel csatlakozik a délkelet-ázsiai természeti katasztrófa ügyében kiadott EU-felhíváshoz - olvasható az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben. A kormány felhívja a közintézmények vezetőit arra, hogy az ország valamennyi középületén is engedjék félárbocra a nemzeti zászlót, és szerdán délben tartsanak háromperces gyász-szünetet.

A kezdeményezéshez a három közszolgálati médium mellett a két országos kereskedelmi televíziós csatorna is csatlakozik. Jan Peter Balkenende holland miniszterelnök pénteken Luxemburgban Jean-Claude Juncker kormányfővel, az Európai Unió kormányfői tanácsa soros elnökével folytatott megbeszélés után vetette fel, hogy szerdán délben a szolidaritás jeleként adózzanak háromperces csenddel az összes európai uniós tagállamban a délkelet-ázsiai katasztrófa áldozatai emlékének.