Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Izraeli légicsapás Szíria belsejében

2003.10.05. 13:10
Kapcsolódó cikkek (1)
Az elmúlt évek legvéresebb öngyilkos merényletére válaszul az izraeli légierő egy állítólagos terroristakiképző központot támadott a szír főváros közelében.
Az izraeli hadsereg közölte: a szombati haifai öngyilkos merényletre válaszul harci repülőgépei támadást intéztek egy palesztin kiképzőtábor ellen - Szíria területén. A közlemény szerint a Damaszkusztól alig tíz kilométerre fekvő Ejn Szaher tábort több palesztin terrorszervezet használta, köztük a Hamász és az Iszlám Dzsihád.

Kiszélesítik a harcot

A támadás válasz volt a szombaton egy haifai étteremben végrehajtott öngyilkos merényletre. A 19 halálos áldozatot és mintegy ötven sebesültet követelő terrorakcióért az Iszlám Dzsihád vállalta a felelősséget.

A merényletet követően Ariel Sharon izraeli kormányfő katonai tanácsadóival vitatta meg a lehetséges válaszlépéseket. Az izraeli légierő ezt követően Gáza közelében rakétákkal támadta a haifai merénylet elkövetője illetve egy Iszlám Dzsihád vezető házát.

A Szíriában végrehajtott ellencsapással kapcsolatban Raanan Gissin, Saron biztonsági tanácsadója a CNN-nek elmondta: úgy döntöttek, hogy kiszélesítik a terror elleni harc frontját.

Kiképző központ vagy menekülttábor?

A szír sajtó szerint ugyanakkor a támadás helyszínén valójában egy palesztin menekülttábor működik. Az Iszlám Dzsihád pedig közölte: nincsenek kiképzőtáborai Szíriában.

Az izraeli hadsereg hazugságnak nevezte az Iszlám Dzsihád közlését és azzal vádolta Damaszkuszt, hogy búvóhelyet és támogatást biztosítanak Szíria területén az izraeliek ellen harcoló terrorszervezeteknek.

"Izrael nem játszik terroristák diktálta szabályok szerint és az önvédelemhez fűződő jog alapján rendületlenül fellép mindenki ellen, aki bántja állampolgárait" - fogalmazott a közlemény.

Gasszán al-Hatíb, a távozó palesztin kormány munkaügyi minisztere az izraeli akcióval kapcsolatban leszögezte: az csak az erőszak terjedését szolgálja.

Közös áldozatok

Az öngyilkos merénylet elkövetője Munter Kamita, 29 éves ügyvédnő volt, akinek testvérével és unokatestvérével júniusban végeztek izraeli katonák. A robbantásban megsemmisült étterem egy zsidó és egy izraeli arab család tulajdonában volt. Az áldozatok között sok arab volt. A merényletben négy gyerek halt meg.

Szíria az ENSZ-hez fordul

Szíria a ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésének összehívását kérte a területét ért izraeli támadás miatt. Szíria üzenetet intéz az ENSZ és a Biztonsági Tanács elnökéhez, amelyet rövidesen nyilvánosságra hoznak, és abban kifejti Damaszkusz álláspontját - jelentette az AFP. A francia hírügynökség által idézett forrás leszögezte: Izrael e csapással megsértette a Szíriával 1974-ben kötött megállapodását.

Az Ejn Szaher tábort az AFP értesülései szerint a Népi Front Palesztina Felszabadításáért nevű szélsőséges szervezethez kötődő menekültek lakják. Az Ahmed Dzsibril vezette szervezet egyik szóvivője egyébként arról számolt be, hogy a támadás során több civil megsebesült, pontos számot azonban nem közölt. Elmondása szerint az izraeli gépek négy rakétát lőttek ki, és támadásuk nyomán jelentős károk keletkeztek.

A németek és britek is elítélik az akciót

Elítélte és elfogadhatatlannak nevezte a szíriai területen végrehajtott támadást Hoszni Mubarak egyiptomi elnök és a Kairóban tartózkodó Gerhard Schröder német kancellár. Mubarak egy baráti ország elleni agressziónak nevezte a támadást. Schröder úgy fogalmazott: súlyos helyzet, amikor egy szuverén állam területét ér támadás, az izraeli akció ezért elfogadhatatlan.

A brit külügyminisztérium vasárnapi közleményében önmérsékletre szólította fel Izraelt és a palesztinokat. Az állásfoglalás szerint Izraelnek joga van lépéseket tenni védelme érdekében, ezek azonban nem léphetik túl a nemzetközi jog szabályait.