Auguszta
-3 °C
2 °C

Rabszolgaság Floridában

2003.12.22. 10:42
Felélesztették a rabszolgaság intézményét az amerikai embercsempészek. Áldozataiknak jól fizető floridai munkát ígérnek, fizetés helyett azonban konténerekbe zárva tartják az illegális bevándorlókat. A legutóbbi rabszolgaper tavaly, a rabszolgaság eltörlése után száznegyven évvel volt.
Rabszolgaság nyomai után kutat az amerikai igazságügyi minisztérium Floridában. A szövetségi hatóságok gyanúja szerint több tucatnyi illegális mexikói bevándorlót kényszerítettek munkára az embercsempészek - írja a Palm Beach Post.

Paradicsomszedők lakat alatt

A napilap egy korábbi beszámolójában megszólaltatta az egyik modernkori rabszolgát is. A Jose Morenoként megnevezett illegális bevándorló elmondta, hogy "munkaadói" konténerekbe zárva tartották őket, ellenvetéseikre erőszakkal feleltek.

Morenót 2002 kora októberében csempészték át az amerikai-mexikói határon. Az embercsempészek azonnal jól fizető munkát is ajánlottak a bevándorlóknak floridai farmokon. Az embercsempész-munkaközvetítők állították, hogy a bevándorlók a paradicsomszedésből hetek alatt ki tudják majd fizetni átcsempészésük díját.

Bántalmazták az ellenszegülőket

Paradicsomszedésből azonban mégsem lehetett megélni - írja a Post. Moreno beszámolója szerint csak kevés és rosszul fizető munkákat találtak. Az embercsempészek ekkor, tartva a mexikóiak szökésétől, elkezdték éjszakára bezárni munkásaikat. A tucatnyi illegális bevándorlót leláncolt, beszögezett ablakú konténerekbe zárták.

Azokat, akik tiltakozni mertek a bánásmód ellen, bántalmazták. Morenó egyik unokatestvérének, Gustavónak eltörték a karját.

Isteni segítség

Moreno végül tavaly decemberben szabadult, amikor az észak-floridai farmhoz közeli templom lelkipásztora istentiszteletre hívta a rabokat. Bár az embercsempészek meg akarták tiltani a templomjárást a mexikóiaknak, Moreno kiharcolta magának az istentiszteletre járás jogát.

Az embercsempészeket végül a templom vasárnapi iskolájának vezetője buktatta le. Az időközben már Ohióba költözött Morenót a Palm Beach Post értesülései szerint most szövetségi ügynökök hallgatják ki. A napilapnak sikerült elérnie a nyomozás egyik vezetőjét, a szolgasági ügyekre specializálódott Susan French nem kívánt kommentálni a lap értesüléseit.

Jose Moreno esete nem egyedi - írja a Post. Floridában az elmúlt hat évben több munkaadót is elítéltek kényszermunka és rabszolgatartás miatt. A legutóbbi perben 2002-ben egy Lake Pacid-i munkaadót tizenkét, társát tíz év börtönre ítélték az Egyesült Államokban az 1861 óta szigorúan tiltott rabszolgatartás miatt.