Piroska
-3 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Slota szerint a magyar szurkolók provokálták a szlovák rendőröket

2008.11.04. 17:53
A DAC-Slovan labdarúgó-mérkőzésen magyar szurkolók előre megtervezett és jól megrendezett módon provokálták a szlovák rendőröket, vélekedett Jan Slota. A szlovák Nemzeti Párt elnöke így fel is jelentette őket, igaz, a hivatalos verzió szerint ismeretlen tetteseket nyomott fel Slota. A politikus állítására a belügyminiszter is rákontrázott, aki egy mentős vallomására alapozza, hogy a magyarok garázdálkodtak, és jogos volt a rendőri fellépés.

Garázdaság és hatósági személy megtámadása címén feljelentést tett ismeretlenek ellen a legfőbb ügyészségen, Ján Slota, a kormánykoalíció Szlovák Nemzeti Pártjának (SNS) elnöke, mert úgy ítéli meg, hogy szombaton, a dunaszerdahelyi DAC-Slovan labdarúgó-mérkőzésen magyar szurkolók előre megtervezett és jól megrendezett módon provokálták a szlovák rendőröket.

Dobroslav Trnka legfőbb ügyész jelezte: az ügyészség önszántából nem indít vizsgálatot, mert ennek nem látja okát, de ha hivatala feljelentéseket kap, azokkal foglalkozni fog. Trnka szerint egyébként a rendőrség dunaszerdahelyi beavatkozása megfelelő időben történt, adekvát, és törvényes volt.

"Remélem, az ügyben lépni fognak", mondta a magyarellenes kijelentéseiről elhíresült Slota, akit a közelmúltban a Magyar Koalíció Pártja (MKP) nemzetgyalázás gyanúja miatt jelentett fel a legfőbb ügyészségen. A szlovák rendőrség fellépésével maradéktalanul egyetértő Slota "abszolút nem ért egyet a magyar kormány azon nagyon arrogáns" elvárásával, miszerint Pozsony tegye világossá a dunaszerdahelyi történéseket.

"Nekünk ez a Szlovák Köztársaság belügyeibe való kemény és illetlen beavatkozásnak tűnik", mondta az SNS elnöke. A TASR hírügynökség jelentése szerint Slota arra utaló kijelentéseket is tett, hogy a dunaszerdahelyi mérkőzésen a magyar titkosszolgálatok megfigyelői is jelen voltak. A politikus nem volt hajlandó felfedni, hogy milyen forrásra alapozza állítását.

Aztán az ügyben megszólalt a szlovák belügyminiszter is, aki szerint garázda szurkolók támadtak a rendőrökre a szombati dunaszerdahelyi DAC-Slovan mérkőzésen, ez váltotta ki a rendőri fellépést. Robert Kaliňák az egyik mentős vallomására alapozza állítását. Az illető állítólag nemcsak szemtanúja volt a szurkolói támadásnak, hanem azt is hallotta, hogyan szidalmazzák az egyenruhásokat. A belügyminiszter közlése szerint a szurkolók azt mondták a rendőröknek, hogy fasiszták és azt, hogy faszok.

A pozsonyi parlament védelmi és belbiztonsági tanácsának keddi ülésén olyan fényképfelvételeket is bemutatott a szlovák belügyminiszter, amelyeken egy szurkoló állítólag egy rendőrre emeli ökölbe szorított kezét, de a nézőtér előtti kerítésre aggatott zászlók miatt nem látható pontosan, mi is történt. Kaliňák felszólította a bizottságot, támogassa az egyes mérkőzések rendőrségi tilalmára vonatkozó tervezett törvénymódosítást. A javaslat értelmében a hatóságok "lefújhatnák" a túlontúl kockázatosnak tartott meccseket, esetleg elrendelhetnék, hogy azokat nézők nélkül játsszák le.

A testület a szlovák koalíciós pártok szavazataival határozatot fogadott el, amelyben nyugtázza a rendőri fellépést, elmarasztalja a szervezőket, amiért állítólag nem látták el kellőképpen a feladataikat. A dokumentum arra is kitér, hogy az ügy sajnálatos módon politikai kérdéssé vált. Hogy ki miatt, arra nem tér ki a határozat.