Marianna
5 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Magyarország nélküli térképet gyártottak Slotáék

2008.04.16. 13:32
A magyarellenes Ján Slota vezette pozsonyi kormányerő, a szlovák Nemzeti Párt (SNS) törölte Európa térképéről a jelenlegi Magyarországot.

Az SNS honlapján napokig egy olyan Európa térkép volt látható, amelyen a Dunántúl Ausztriához, a többi magyar terület pedig Szlovákiához tartozik, Magyarország pedig nem is létezik. Elemzők szerint nyilvánvaló, hogy a szlovák kormánypárt így kívánta megjeleníteni legfőbb ábrándját, miszerint Magyarországot le kellene törölni a föld felszínéről. Emlékeztetnek arra, hogy Slota néhány évvel ezelőtt arra buzdította a hallgatóságát, hogy "üljetek harckocsira és tegyük földdel egyenlővé Budapestet." Idevág Slotának az a többször elismételt megállapítása is, miszerint Szlovákiában nincsenek magyarok, csupán magyarul beszélő szlovákok.

A nacionalista párt a rendszerváltás óta azzal riogatja a szlovákokat, hogy a magyarok autonómiát akarnak, ami majd Szlovákia déli területeinek elcsatolásához vezet. A párt kezdetektől azt hirdeti, hogy az egykori magyar királyságot megjelenítő "Nagy-Magyarország"-térképek Szlovákiai területi integritását fenyegető üzenetként értékelednők. Feltételezhető, hogy a "Magyarország nélküli Európa-térkép" ötlete a történelmi Magyarországot ábrázoló térképre válaszoló üzenet akart lenni. Az SNS azonban nem adott magyarázatot arra, vajon milyen megfontolások alapján alakította át nem csak Európát, de egyszersmind az Európai Uniót alkotó államok közösségét, és csökkentette ily módon az unió tagországainak számát.

Miután Slotáék sajátos térképére a média is felfigyelt az SNS a Magyarország nélküli Európa térképet is eltüntette honlapjáról.