Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Rohamrendőrök ürítették ki Sorbonne-t

2006.03.11. 08:43
A francia oktatási miniszter szerint egyes politikai pártok manipulálták azokat a diákokat, akik elfoglalták a Sorbonne egyetem csarnokát. Egy, a 26 éven aluliakat sújtó törvény ellen tiltakozókat a rohamrendőrök szorították ki az épületből.

A francia rohamrendőrség szombat hajnalban kiürítette a párizsi Sorbonne egyetem csarnokát, amelyet előző este négyszáz - más források szerint hatszáz - diák szállt meg az új foglalkoztatási törvény ellen tüntetve.

Kiszorították a diákokat

A mintegy nyolcvan rohamrendőr könnygáz és alkalmaként gumibot alkalmazásával tíz perc alatt kiürítette az épületet. A diákok élő láncot alkotva, székeket, asztalokat dobálva próbáltak meg szembeszállni a rendőrökkel. A sisakos rohamrendőrök az egyik hátsó bejáraton át hatoltak be a történelmi épületbe, majd a rövid szembenállás után a diákokat kiszorították az épületből.

A tűzoltók röviddel hajnali negyed öt előtt érkeztek a helyszínre, és az összetűzés után az udvar kövén fekve maradt személyt elsősegélyben részesítették. Negyven francia egyetemen tartottak pénteken tiltakozó megmozdulásokat a fiatal munkavállalók jogait szabályozó törvény ellen, amelyet előző nap fogadott el a parlament, és amelynek visszavonását követelik a szakszervezetek és a baloldal.

Indoklás nélkül

A Dominique de Villepin kormányfő által kezdeményezett törvény, amely a 26 évnél fiatalabb munkavállalókra vonatkozik, többek között lehetővé teszi, hogy csak két év próbaidő után vegyék fel őket állandó alkalmazottnak. A vállalatok így kedvezőbb feltételekkel, több fiatal munkaerőt tudnak alkalmazni, írja a Reuters. A törvény ellenzői azt kifogásolják, hogy a munkáltató így két éven belül indoklás nélkül megválhat az ifjú jelöltektől, ezzel pedig tovább növelheti a fiatalokra amúgy is jellemző létbizonytalanságot.


Tekintse meg képeinket!

A munkavállalókra vonatkozó új törvény támogatása miatt Villepin valamikori népszerűsége elérte eddigi legalacsonyabb szintjét, derült ki egy, a hét elején közzétett közvélemény-kutatásból. A kormányfő tavaly májusi megválasztása óta szívügyeként kezeli a munkanélküliség csökkentését, bár sokak szerint ezzel csak a 2007-ben esedékes választásokra alapozza meg pozícióját.

Párizsban péntek délután a csendőrök gumibottal próbálták meg szétoszlatni a tüntető diákokat a Sorbonne épületénél. Szombatra virradóra a rendvédelmi erők megkezdték a Sorbonne tér környékének megtisztítását a tüntetőktől, könnyfakasztó gáz segítségével lebontották az egyetem épületénél emelt kisebb barikádot, míg a diákok az épületből alumíniumlétrákkal, poroltókkal, szemétkosarakkal, székekkel és könyvekkel dobálták a térre felvonultatott rendőröket.

Gilles de Robien oktatási miniszter antidemokratikusnak nevezte az egyetemeken tartott tüntetéseket. A miniszter szerint "a fiatalok egy részét" "politikai pártok manipulálták".