Belga sörmonopólium Angliában

2000.06.19. 16:04
A leuveni-i (Belgium) Interbrew a napokban sikerrel ,,palackozta" a Bass angol sörfőző- és szórakoztatóipari cég sörrészlegének felvásárlását. A 3.5 milliárd euros vétellel az Interbrew Anglia legnagyobb sörkészítője és forgalmazója lett. A Bass-t a holland Heineken is kinézte magának, de a belgák gyorsabbak voltak. A korábbi - Stella Artois feletti korlátlan kontroll visszaszerzésének - üzletével a belgák 30% feletti piaci részesedéssel bírnak a csatornán túl, ami már kezdi az angol monopólium ellenes szervezet orrát piszkálni.
A Bass hozománya főleg a ,,Carlson" nevű sör, amely Angliában piacvezető. Ezt a felvásárlást csak hónapokkal előzte meg a szintén Interbrew sikerként elkönyvelt Whitbread-üzlet, amellyel a leuveniek visszaszerezték a korlátlan kontrollt a Stella Artois nevű sör gyártása felett. Így a belgák több mint 30% piaci részesedéssel bírnak a brit szigeten, ami már kezdi az angol monopólium ellenes szervezet orrát piszkálni.

A Bass hozománya főleg a ,,Carlson" nevű sör
Ezekkel a felvásárlásokkal az Interbrew a világ második legnagyobb sörkészítője lett, az amerikai Anhauser-Bush után, de a holland Heineken előtt. A sör-piac sajátossága, hogy nagyon kevés az igazán nemzetközi sörmarka, így a gyártok csak helyi márka felvásárlásokkal tudnak igazán betörni egy-egy új piacra.

Az üzleteket saját tőkéből és rövidtávú banki hitellel finanszírozták, amelyeket az év végi I.P.O.-val szeretnének kiváltani. Hatalmas mérete ellenére az Interbrew ugyanis még mindig egy zárt cég, a tőkén csupán öt belga család osztozik, melyek közül a de Speolberch családnak van a legnagyobb részesedése a maga 25%-ával.

Az Interbrew igazi fejlődése 1995-ben kezdődött a kanadai Labatt 1.5 milliárd euros felvásárlásával. Időközben több latin-amerikai és ázsiai sörgyár került az ,,uralmuk" alá, de a magyar Borsodi Sörgyár, valamint három ,,belga" söröző (Budapesten, Miskolcon és Zalaegerszegen) is az ő kezükön van.

A tőzsdére 2000 mennek és a cég feltételezett értéke10 milliárd euro felett van.  • Tippek
  • Hírek