Mátyás
-6 °C
1 °C

Soros: Bushék visszaélnek hatalmukkal

2003.06.11. 14:41
Bush kormánya egy békés és igazságos világ helyett saját hatalma növelésén dolgozik - véli Soros György. A magyar származású milliárdos ezért csökkenti kelet-európai támogatásait és a jövőben az Egyesült Államokra koncentrál.
"Az Egyesült Államokban kell megvívni a harcot a nyílt társadalmú világért" - jelentette ki Soros György Moszkvában. A magyar származású multimilliárdos egyben hivatalosan is bejelentette oroszországi jótékonysági programjainak drasztikus visszavágását.

Korántsem ért véget

Az orosz "civil társadalom kiépítésére eddig évente évi 25 millió dollárt költő Soros 10 millióra csökkentette a támogatás összegét - írja a BBC. Bár az átmenet a "nyílt társadalomba még korántsem ért véget", a milliárdos szerint másutt van szükség a civil társadalom erősítésére.

Visszaélnek

"Úgy érzem, a jelenlegi amerikai vezetés visszaél hatalmával. Ahelyett, hogy egy békés és egyenlő világra törekedne, saját hatalmának növelésével foglalkozik" - nyilatkozta a BBC-nek. Amerika a szeptember 11-i támadásokat is hatalma kiterjesztésére használta - véli.

Soros szerint jelenleg két fajta szuverenitás van a világban: az Egyesült Államok "nemzetközi szerződéseket és kötelezettségeket is felrúgó" hatalma és a világ többi országának akarata. Ez utóbbit azonban Amerika a Bush-doktrína alapján ítéli meg. Azaz, ha valaki nincs az Egyesült Államokkal, az ellene van - mondta.

Tervszerű kivonulás

Soros 1987-ben kezdte meg tevékenységét Oroszországban. Alapítványán, a Nyílt Társadalom Intézeten keresztül az elmúlt tizenöt évben egymilliárd dolláros támogatást nyújtott az országnak. Soros Magyarországról is kivonul. Bár alapítványa a tervek szerint 2010-íg még működni fog, adományozó tevékenységét már jövőre beszünteti.