Márk
13 °C
28 °C

Soros 250 millió dollárt ad a CEU-nak

2001.10.14. 18:31
Egy összegben 250 millió dollárt (több mint hatvanmilliárd forint) adományoz a Közép-európai Egyetemnek (CEU), az oktatási intézmény alapítója, a magyar származású amerikai üzletember, Soros György. A mágnás az eddigi évi 20 millió dolláros támogatás helyett döntött a nagyösszegű adományról, mely az eddigi legnagyobb öszeg, amit európai oktatási intézmény kap. Eddig Bill Gates és felesége volt a csúcstartó, ők 210 millió dollárt adtak a Cambridge-i egyetemnek.
Soros György - mint a The New York Times vasárnapi száma idézte a magyar származású amerikai filantróp üzletembert - "elvágja a köldökzsinórt": egy összegben 250 millió dollárt adományoz a Közép-európai Egyetemnek, az eddig rendszeresen folyósított, évente mintegy 20 milliót kitevő összegek helyett. A lap emlékeztetett arra, hogy a Budapesten és Varsóban működő (emellett eredetileg prágai pillérre is támaszkodó) Közép-európai Egyetem az elmúlt évtizedben hozzájárult Kelet-Közép-Európa átformálásához. Soros 1991-től támogatta az intézményt.

Bill Gates volt az eddigi csúcstartó

A most kilátásba helyezett 250 millió dollár(több mint hatvanmilliárd forint), ami az eddigi évenkénti támogatás helyébe lép, a legnagyobb egyszeri összeg, amit európai egyetem valaha is ajándékba kapott. (Eddig Bill Gates és felesége volt a csúcstartó, a Cambridge-i egyetemnek adományozott 210 millió dollárral.) A felajánlás a The New York Times szerint Soros azon törekvését tükrözi, hogy még életében gondoskodjék az általa fontosnak tartott programok finanszírozásáról, és ne hagyja hátra másokra - esetleg tőle eltérően gondolkodó emberekre - filantróp terveinek megvalósítását.

A CEU az agyközpont

"Elvágom a köldökzsinórt. Ez az egyetem tekinthető alapítványi hálózatom agyközpontjának. Eredetileg regionális egyetemnek indult, de aztán az érdeklődési irány megváltozott, kitágult, és ma a legfontosabb kérdések a globalizáció kérdései" - mondta Soros a Közép-európai Egyetem fő kutatási-oktatási tematikai irányáról. A The New York Times kitért arra, hogy az egyetem székhelye Budapest, ahol jelenleg 40 ország 858 diákja tanul, folytat posztgraduális tanulmányokat különböző társadalomtudományi ágakban. A közel száz fős oktatói gárda 26 országból érkezett, az oktatási nyelv az angol. Az egyetem könyvtára a legnagyobb angol nyelvű könyvtár a térségben.