Jelentős átszervezések a Soros-alapoknál

2000.04.28. 19:43
A Soros György ellenőrzése alatt levő pénzügyi alapokat kezelő intézmény pénteken New Yorkban jelentős átszervezéseket jelentett be.
Távozik posztjáról Stanley Druckenmiller, a pénzügyi csoport legnagyobb tagjának, az utóbbi időben veszteséget veszteségre halmozó Quantum Alapnak a vezérigazgatója. Ugyancsak megválnak Nick Rodititől, a Quota Alap menedzseréről.

Soros György
Az árfolyamesések miatt rossz idők járnak mostanában azokra a pénzügyi befektetőkre, akik túlságosan nagy pénzeket öltek az informatika, számítástechnika, szoftverszolgáltatások terén működő cégek tulajdonrészeibe, az úgynevezett "technológiai részvényekbe", amelyek értéke a tavalyi látványos szárnyalás után az elmúlt hónapban nem kevésbé látványos mélyrepülést "hajtott végre". Másfél hónapja számolta fel hat pénzügyi alapját a hasonló cipőben járó, bár másfajta vállalatok részvényárfolyam-problémáival is küszködő Tiger Management.

A Soros-birodalomtól most távozó Druckenmiller 1989 óta volt a Quantumnál, amely az ő irányításával évente átlagosan 30 százalékos nyereséget hozott. A Quantum azonban az idén eddig 21,69 százalékot veszített értékéből: 10,36 milliárd dollárról 8,25 milliárd dollárra esett. A másik, "rossz lóra tett" Soros-alap, a Quota, 32 százalékos veszteséget könyvelhetett el ebben az esztendőben.

Soros Györgyről pénzügyi elemzők megjegyzik, hogy más pénzügyi alapok irányítóival ellentétben előszeretettel "csapong" a részvény-, a kötvény- és a devizapiac között, mikor hol lát több lehetőséget. Nevével immár elválaszthatatlanul összefonódik az a pénzügyi manővere, amikor a kilencvenes évek elején hatalmas pénzeket keresett az angol font árfolyamesésére játszva.

Soros eddigi egyik legfőbb munkatársát, a most nyugalomba küldött Druckenmillert úgy jellemezték, hogy legalább annyira agresszív taktikus, mint amilyen briliáns elme. A nyolcvanas években még a Dreyfus nevű pénzügyi befektető alapnál volt vezető, és az akkori időkből egy ma már nyugdíjas tőzsdeügynök úgy emlékezett rá vissza, hogy Druckenmiller az értekezleteken számszerű pontossággal tudta idézni az 1920-as évek árfolyamváltozásait is, ha valami mellett érvelt. A jelek szerint azonban a "technológiai vállalatok", az "új gazdaság" rejtélyei még az ő számára is kiismerhetetlennek bizonyultak.  • Tippek
  • Hírek