Judit
2 °C
7 °C

Jelentős átszervezések a Soros-alapoknál

2000.04.28. 19:43
A Soros György ellenőrzése alatt levő pénzügyi alapokat kezelő intézmény pénteken New Yorkban jelentős átszervezéseket jelentett be.
Távozik posztjáról Stanley Druckenmiller, a pénzügyi csoport legnagyobb tagjának, az utóbbi időben veszteséget veszteségre halmozó Quantum Alapnak a vezérigazgatója. Ugyancsak megválnak Nick Rodititől, a Quota Alap menedzseréről.

Soros György
Az árfolyamesések miatt rossz idők járnak mostanában azokra a pénzügyi befektetőkre, akik túlságosan nagy pénzeket öltek az informatika, számítástechnika, szoftverszolgáltatások terén működő cégek tulajdonrészeibe, az úgynevezett "technológiai részvényekbe", amelyek értéke a tavalyi látványos szárnyalás után az elmúlt hónapban nem kevésbé látványos mélyrepülést "hajtott végre". Másfél hónapja számolta fel hat pénzügyi alapját a hasonló cipőben járó, bár másfajta vállalatok részvényárfolyam-problémáival is küszködő Tiger Management.

A Soros-birodalomtól most távozó Druckenmiller 1989 óta volt a Quantumnál, amely az ő irányításával évente átlagosan 30 százalékos nyereséget hozott. A Quantum azonban az idén eddig 21,69 százalékot veszített értékéből: 10,36 milliárd dollárról 8,25 milliárd dollárra esett. A másik, "rossz lóra tett" Soros-alap, a Quota, 32 százalékos veszteséget könyvelhetett el ebben az esztendőben.

Soros Györgyről pénzügyi elemzők megjegyzik, hogy más pénzügyi alapok irányítóival ellentétben előszeretettel "csapong" a részvény-, a kötvény- és a devizapiac között, mikor hol lát több lehetőséget. Nevével immár elválaszthatatlanul összefonódik az a pénzügyi manővere, amikor a kilencvenes évek elején hatalmas pénzeket keresett az angol font árfolyamesésére játszva.

Soros eddigi egyik legfőbb munkatársát, a most nyugalomba küldött Druckenmillert úgy jellemezték, hogy legalább annyira agresszív taktikus, mint amilyen briliáns elme. A nyolcvanas években még a Dreyfus nevű pénzügyi befektető alapnál volt vezető, és az akkori időkből egy ma már nyugdíjas tőzsdeügynök úgy emlékezett rá vissza, hogy Druckenmiller az értekezleteken számszerű pontossággal tudta idézni az 1920-as évek árfolyamváltozásait is, ha valami mellett érvelt. A jelek szerint azonban a "technológiai vállalatok", az "új gazdaság" rejtélyei még az ő számára is kiismerhetetlennek bizonyultak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?