Illés
17 °C
28 °C

Sárgaporriadó Dél-Koreában és Japánban

2008.03.03. 16:53
Megkezdődött a tavaszi homokviharszezon, Kínában és Dél-Koreában sárga por fed be mindent, a szél Japán egyes területeit is elérte. A homok a gyerekek egészségére különösen veszélyes, sokaknál fulladásos légzészavarokat okozhat. A természeti csapást Kína államtitokként kezeli.

Az iskolák bezártak, a csipgyártó üzemekben pedig óvintézkedéseket vezettek be Dél-Koreában, ahova a hét végén Kína felől megérkezett a tavaszi homokviharszezon első, sárgás porral mindent belepő szele. A februártól akár májusig hullámokban tomboló száraz szél a kínai Góbi-sivatagban szedi fel millió tonnaszám a homokot, ami a kínai ipari területekről rákkeltő anyagokat, például dioxint sodor magával a szomszédos Dél-Koreába és Japánba.

A gyerekekre különösen veszélyes, mert gyengébb az immunrendszerük, magyarázta egy oktatásügyi illetékes a félsziget déli csücskén fekvő Puszan városából. A sárga homok sokaknál fulladásos légzészavarokat okoz.

A dél-koreai hatóságok a hét végén léptették életbe a szezon első sárgaporriadóját, hétfőn pedig az ország délkeleti régiójában figyelmeztették a szülőket, hogy ne engedjék ki a házból az általános iskolás vagy kisebb gyerekeket.

A mindennapi életre is bénítóan hat a levegőben szálló sárga porköd, a motorosoknak különösen figyelniük kell a csökkent látótávolság miatt. Az utcai árusok pedig műanyag terítőkkel védik a portékáikat. A csipgyártó üzemekben különleges szűrőrendszereket kellett felszerelni, a dolgozókat pedig alaposan portalanítani kell, mert a beszivárgó finom por tönkreteheti mikroszkopikus technikával gyártott csipeket.

A vihar Japán egyes részeit is elérte. A meteorológiai jelentések szerint várhatóan keddre tombolja ki magát.

A koreai állami környezetvédelmi intézet adatai szerint a homokvihar miatt évente 165 (főként idősebb) dél-koreai leli halálát, és 1,8 millióan betegszenek meg. Az anyagi kár a becslések szerint megközelíti az évi hatmilliárd dollárt.

A japán környezetvédelmi miniszter a múlt hónapban tartott sajtóértekezletén azt kifogásolta, hogy míg Dél-Koreával kitűnő a kapcsolat és az együttműködés, a kínaiak államtitokként kezelik a természeti csapást. "A sárga homokkal kapcsolatban nem igazán értem, hogy hogyan és miért kell államtitokként kezelni. A levegő nem áll meg az országhatároknál és a sárga homok is átmegy rajtuk. Úgy vélem, fontos lenne, hogy megosszuk az információkat" - hangsúlyozta a miniszter.

A három ország eredetileg közös kutatásokat kezdett a homokviharokkal kapcsolatban. A japánok a közelmúltban fel is tették kutatási eredményeiket és az előrejelzéseket az internetre, a kínai hatóságok azonban elzárkóztak ettől a nyilvánosságtól.