Mátyás
-6 °C
1 °C

Helyi és autonóm tartományi választások Spanyolországban

2003.05.25. 15:09
Helyhatósági és tartományi választások kezdődtek vasárnap reggel Spanyolországban, amelyeknek eredménye a jövőre esedékes parlamenti választásokra is hatással lehet. A 42 milliós országban 34,5 millióan szavazásra jogosultak állampolgár él. Előzetes becslések szerint nagyon magas, 70-80 százalékos részvételre lehet számítani.
Autonóm tartományi szinten a 17 tartomány közül 13 választ elnököt és autonóm parlamenti küldötteket. A helyi választásokon pedig 8.108 polgármester és 65.552 tanácsos megválasztására kerül sor. A választások biztonságára 130 ezer rendőr vigyáz.

Az első hivatalos eredményeket este ismertetik, de az internet napközben is közöl adatokat. A választási körzetekben európai, dél-amerikai és afrikai országok szakemberei tanulmányozzák a spanyol rendszert, elsősorban a számítógépes rendszer alkalmazását.

Nem volt túl népszerű a kormány

A lehetséges politikai fordulattal kapcsolatban a madridi sajtó emlékeztet arra, hogy a kormányzó Néppárt (PP) veszített a népszerűségéből -egyrészt a tavaly novemberben Galícia partjainál környezetvédelmi katasztrófát okozó Prestige tartályhajó körüli tétlenkedés miatt, másrészt az iraki háborúban Washingtonnak nyújtott feltétlen támogatás miatt.

A legutóbbi, 1999-es helyi és tartományi választásokon a PP csak kis különbséggel, összesen 42 ezer szavazattal előzte meg a szocialistákat (PSOE), és az arány most a szocialisták javára lehet kedvezőbb. A PP-nek ráadásul szinte mindenhol abszolút többséget kellene szereznie, mivel csak a Baleári-szigeteken indul koalícióban a helyi nacionalista párttal, mindenütt máshol egyedül küzd. A PSOE viszont több helyen - például a meghatározó Madridi Autonóm Tartományban és magában a fővárosban - a kommunista Egyesült Baloldallal (IU) indul.

Megdöntenék a baszk párt egyeduralmát

A PP és a PSOE koalícióban indul ellenben a Baszk Autonóm Tartományban, ahol mindkét párt rendkívül fontosnak tartja a több mint húsz éve abszolút többségben kormányzó Baszk Nacionalista Párt (PNV) egyeduralmának megtörését. A mostani az első olyan választás, amelyen nem indul a Baszk Haza és Szabadság (ETA) nemrég betiltott politikai pártja, az Egység (Batasuna). A Batasuna 1999-ben - amikor Baszk Állampolgárok néven (EH) szerepelt - 230 ezer szavazatot kapott. Most a betiltott párt érvénytelen szavazatok leadására biztatta híveit, míg a PNV ez ellen folytatott kampányt. Abban az esetben, ha a PP-PSOE koalíció kerekedik felül, a PNV kénytelen lesz lemondani az ETA-tól átvett szakadár törekvéseiről.