11:00, November 27.
Japán 0
Costa Rica 0
Ahmad bin Ali Stadion E csoport
14:00, November 27.
Belgium 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
17:00, November 27.
Horvátország 0
Kanada 0
Kalifa Nemzetközi Stadion F csoport
20:00, November 27.
Spanyolország 0
Németország 0

Szolgálati laptopokat hagy el az angol titkosszolgálat

2000.03.28. 17:46
Eltűnt két titkos adatokat is tartalmazó laptop az angol titkosszolgálatoktól, az MI5-tól és az MI6-től. Bár az utóbbitól március 3-án lopták el a számítógépet, az esetet csak most hozták nyilvánosságra, miután az eltűnt gép szerencsés körülmények között megkerült. A titkosszolgálatokat felügyelő bizottság elnöke szigorításokat sürget.
Eltűnt két titkos adatokat is tartalmazó laptop az angol titkosszolgálatoktól
Az MI6 nem kapkodta el a bejelentést, sőt az ügyet csak az után hozták nyilvánosságra, hogy a számítógép megkerült. Történt, hogy egy - természetesen névtelen - MI6 ügynök március 3-án este egy kicsit többet ivott a kelleténél, és hazafelé a taxiban hagyta laptopját. A dolgot nem jelentették be hivatalosan, csak 13 nappal a gép eltűnése után, amikor a rendőrség megtalálta.

A brit titkosszolgálatokat azért is érinti kellemtelenül a történet, mivel nemrégiben egy londoni metróállomáson egy MI5 ügynök számítógépét lopták el. A nyilatkozatok szerint az ügynök egy padon hagyta a gépet tartalmazó táskát, amikor segítséget nyújtott valakinek. Az ottfelejtett táskát természetes ellopták, igaz az ügynök üldözőbe vette a tolvajt, de mindhiába.

A hivatalos közlemények szerint semmi olyan adatot nem tartalmazott a laptop, amely fontos lehetne bárkinek. Persze ez a tény figyelmen kívül hagyható, mivel az adatokhoz illetéktelen nem férhetett hozzá - hangzik a hivatalos álláspont. Rupert Allason egykori parlamenti képviselő - aki szabadidejében kémregényeket írogat és így nyilván a szakma avatott ismerője - kijelentette: ha a tolvaj képességei meg is lennének ahhoz, hogy feltörje az adatbázist, a megfelelő eszközökhöz nem tud hozzájutni. Mindazonáltal feltörhetetlen rendszer nem létezik - nyilatkozta a szakértő.

MI5, MI6

Az MI5 a brit nemzetvédelmi hivatal. 1909-ben az akkori miniszterelnök kérésére alapították, azzal a céllal, hogy megakadályozza a német kémek beszivárgását az országba. Fő feladata a kémelhárítás, és a terrorcselekmények megakadályozása. Az MI6, a brit katonai hírszerzés. 1911-ben alapították, hogy külföld anglia-ellenes tevékenységekről gyűjtsön információkat. A II. világháború után fő feladata a Szovjetunióban való kémkedés volt. A világ minden részére kiterjedő tevékenységet folytat. Legismertebb ügynöke James Bond, akinek tevékenységét még az egyszerű földi halandó is figyelemmel kísérheti.

Az MI6 természetesen cáfol. Szerintük annak az esélye, hogy valaki hozzáférhessen a merevlemezen tárolt adatokhoz, egyenlő a nullával. De még ha ez meg is történne, a gép csupán kiképzési információkat tartalmazott, illetve csupa olyasmit, ami már nem aktuális. A helyzet mégis komoly, mivel a titkosszolgálat aktívan jelen van Észak-Írországban, és elképzelhető, hogy az üggyel kapcsolatos dokumentumok voltak a számítógépen.

Az egyik gép szerencsére megkerült, miután az MI6 megjelentetett egy hirdetést, amelyben egy fontos kutatási adatokat tartalmazó számítógépet keresett a feladó, a megtalálónak magas pénzjutalmat ígérve. Szakértők megállapították, hogy a gépet nem sikerült feltörni, tehát minden a legnagyobb rendben.

Tom King, a brit parlament titkosszolgálatokért felelős bizottságának elnöke még várja a hivatalos jelentést., Elmondása szerint csak akkor fog további lépéseket tenni, ha ismeri az ügy pontos hátterét. Mindenesetre elszánta magát a komolyabb lépésekre. A BBC Radio 4 Today című műsorában elmondta, hogy szerinte minden ilyen, a biztonságot veszélyeztető esemény csak arra hívja fel a figyelmet, hogy a titkosszolgálatoknak jobban oda kell figyelni a biztonságra.

-g-

2000. március 28.  • Hírek
  • Bankszámla