Judit
2 °C
7 °C

Európa számára is elfogadható kormánya lesz Szerbiának

2007.05.11. 12:31
Elkerülték az új választások kiírásának a veszélyét a demokratikus szerb pártok. Az alkotmány szerint május 15-ig meg kell alakulnia a kormánynak, az Európa számára is elfogadható politikai alakulatok az utolsó pillanatban megállapodtak. A parlamentnek legkésőbb szombatig bizalmat kell szavaznia az új kormánynak, különben kicsúsznak a határidőből.

Az új választások kötelező kiírása előtti utolsó pillanatban végül megállapodtak egymással a koalíciókötésben az Európai Unió számára is elfogadható szerb parlamenti pártok, jelentette a B92. Azaz a januári választásokon győztes, szélsőséges nacionalista Szerb Radikális Párt nem került hatalomra, és a választásokat sem kell megismételni.

A kormányalakítás határideje május 15-én, kedden járt volna le. A demokratikusnak tartott pártok, a Demokrata Párt (DS), a liberális G17+ és Kostunica kormányfő nacionalista Szerb Demokrata Pártja (DSS) csütörtök este kezdett tárgyalásokat és péntek délelőtre koalíciót kötött.

A B92 értesülései szerint a tárgyalások első két órájában Boris Tadic államfő pártjának, a DS-nek a vezetője tárgyalt Kostunicával. A G17+ vezetője csak a a két nagy párt megállapodása után csatlakozott a tárgyalásokhoz.

A koalíciós megállapodás értelmében a szerb nemzetbiztonsági tanácsot a jövőben nem a kormányfő, hanem Tadic államfő vezeti majd, így az ő ellenőrzése alá kerülnek a titkosszolgálatok is.

A B92 értesülései szerint Kostunica már egyeztetett is a szerb radikálisok elnökével - aki Kostunica jóvoltából időközben a parlament elnöke lett - a parlament mihamarabbi összehívásáról. A parlamentnek legkésőbb szombatig össze kell ülnie, hogy megszavazhassa a kormányt, hogy elég idő legyen a döntés hivatalos közlönyben való közlésére is. Ha ugyanis ez nem történik meg keddig, a megállapodás ellenére az alkotmány értelmében új választásokat kellene kiírni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?