Diána
12 °C
27 °C

Európa számára is elfogadható kormánya lesz Szerbiának

2007.05.11. 12:31
Elkerülték az új választások kiírásának a veszélyét a demokratikus szerb pártok. Az alkotmány szerint május 15-ig meg kell alakulnia a kormánynak, az Európa számára is elfogadható politikai alakulatok az utolsó pillanatban megállapodtak. A parlamentnek legkésőbb szombatig bizalmat kell szavaznia az új kormánynak, különben kicsúsznak a határidőből.

Az új választások kötelező kiírása előtti utolsó pillanatban végül megállapodtak egymással a koalíciókötésben az Európai Unió számára is elfogadható szerb parlamenti pártok, jelentette a B92. Azaz a januári választásokon győztes, szélsőséges nacionalista Szerb Radikális Párt nem került hatalomra, és a választásokat sem kell megismételni.

A kormányalakítás határideje május 15-én, kedden járt volna le. A demokratikusnak tartott pártok, a Demokrata Párt (DS), a liberális G17+ és Kostunica kormányfő nacionalista Szerb Demokrata Pártja (DSS) csütörtök este kezdett tárgyalásokat és péntek délelőtre koalíciót kötött.

A B92 értesülései szerint a tárgyalások első két órájában Boris Tadic államfő pártjának, a DS-nek a vezetője tárgyalt Kostunicával. A G17+ vezetője csak a a két nagy párt megállapodása után csatlakozott a tárgyalásokhoz.

A koalíciós megállapodás értelmében a szerb nemzetbiztonsági tanácsot a jövőben nem a kormányfő, hanem Tadic államfő vezeti majd, így az ő ellenőrzése alá kerülnek a titkosszolgálatok is.

A B92 értesülései szerint Kostunica már egyeztetett is a szerb radikálisok elnökével - aki Kostunica jóvoltából időközben a parlament elnöke lett - a parlament mihamarabbi összehívásáról. A parlamentnek legkésőbb szombatig össze kell ülnie, hogy megszavazhassa a kormányt, hogy elég idő legyen a döntés hivatalos közlönyben való közlésére is. Ha ugyanis ez nem történik meg keddig, a megállapodás ellenére az alkotmány értelmében új választásokat kellene kiírni.