Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Hungama, a magyar falu Srí Lankán

2006.02.10. 15:31
A régióban több más ország is épít hasonló lakótelepet, de a Hungama az első, amelyet felavattak a szökőár pusztítása óta.

Magyarországtól hétezer kilométernyire, az Indiai-óceán szigetén, Srí Lankán (egykor: Ceylon) pénteken átadták a magyar falut, szingalézül: a Hungamát. A névadással is kifejezi a helyi közösség a magyarok önzetlen segítségnyújtásáért érzett háláját, ahogyan az a falu határán felállított emléktáblán is olvasható. A régióban több más ország is épít hasonló lakótelepet, de a Hungama az első, amelyet felavattak a szökőár pusztítása óta.

A Magyar-Srí Lanka-i Baráti Társaság röviddel a 2004. december 26-i természeti csapás után kezdett neki az adománygyűjtésnek. Önkormányzatok, egyes vállalatok és magánszemélyek mintegy 70 millió forintot adtak össze, ebből épült fel a csaknem kész állapotban lévő 100 házas magyar falu fél év alatt. Ez az első nagyobb szabású projekt, amely magyar segítségből valósult meg az országban.

Az átadási ünnepségen a Srí Lanka-i kormány két minisztere és egy kormánymegbízott is megjelent, Magyarországot az indiai nagykövetség első beosztottja, Pethő Gyula képviselte. A civilek nevében Szabó Gábor, a Fejér megyei képviselőház elnöke adta át a lakótelepet, megnyitó beszédében példaértékűnek nevezte a szolidaritásnak azt a magas fokát, amelyet a magyar társadalom tanúsított az áldozatok iránt a cunami után.

Az eddigi legnagyobb magyar segélyakció

Az eddigi legnagyobb szabású, Srí Lankán kívül Indonéziát is érintő magyar segélyakcióban a Magyar Máltai, a Magyar Ökumenikus és a Magyar Baptista Szeretetszolgálat, a Magyar Vöröskereszt, a Caritas és a Magyar-Srí Lanka-i Baráti Társaság vett részt. Összesen mintegy 1,5 milliárd forintot mozgósítottak, ebből a pénzből építenek lakóházakat, közösségi létesítményeket, árvaházakat.

A Hungama felépítéséhez az érdiek 2 millió, a százhalombattaiak 1, székesfehérváriak 6,5, a Dabason és környékén lakók 13,5, a Fehér megyeiek 2, a kőbányaiak 16 millió forinttal járultak hozzá. Hungama a Srí Lanka déli részén, a cunami által szinte teljesen letarolt Hanbantote városka egyik negyedeként épült meg. A szűkebb körzetben mintegy 8 ezren haltak meg a szökőár pusztításában. Csak a piactéren 1500-an lelték a halálukat, amikor a 15 méter magasra csapott hullámok elérték a partot.

80 ezer ház dőlt össze a szigeten
Srí Lankán országszerte 80 ezer ház vált a földdel egyenlővé, 800 ezer maradt fedél nélkül, a halottak száma pedig elérte a 31 ezret. A colombói kormány 50 ezer ház újjáépítését határozta el: ebből eddig csak 15 ezer készült el.

A magyar falut az őserdőből kiszakított, a kormány által felajánlott telken építették fel helyi munkaerőt használva. Az olcsó munkaerőre támaszkodva - a kőművesek nagyjából ezer forintnyi, a napszámosok hétszáz forintnyi bérért dolgoztak - tudták elérni azt, hogy egy-egy ház 700 ezer forintból felépülhessen. A falut a kormány rendeletének megfelelően a veszélyzónán kívül, a parttól több száz méterre távol alakították ki. A falu építésébe a Baptista Szeretetszolgálat is betársult, közösségi házat emelt szintén magyar adományokból.

Nem a legrászorultabbak kapják a házakat?

Egyelőre a családok nem költözhettek be az új otthonokba, ez majd csak egy hónap múlva, azután történik meg, hogy egy osztrák cég a víz- és áramhálózat kiépítésével befejezi az építkezést, illetve a helyi hatóság eldönti, kik lehetnek a szerencsés lakók.

A Srí Lanka-i újságok szinte mindennapos beszámolóikban megemlítik - nem kifejezetten a magyar faluval kapcsolatban -, hogy gyakori a házhoz juttatással kapcsolatos visszaélés, vagyis nem azok kapják az új házakat, akik a leginkább rászorulnak, hanem a helyi vezetéssel kialakított kapcsolat, a csúszópénz fizetése gyakorta meghatározóbb a jelentkezések elbírálásakor. A Magyar-Srí Lanka-i Baráti Társaság már csak erre a helyzetre való tekintettel sem kívánt belefolyni a kérelmek elbírálásába - mint ahogyan azt Padma Gannoruwa, a társaság elnöke a magyar falu felépítésének kezdeményezője közölte.