Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Palesztin fegyveresek rontottak a miniszterekre

2004.08.05. 15:20
A Jasszer Arafat palesztin elnök Fatah mozgalmának fegyveres szárnyának fegyveresei az éppen sajtótájékoztatót tartó miniszterekre rontottak és azt követelték, hogy a kormánytagok hagyják el a várost.
Palesztin fegyveresek rontottak be csütörtökön egy sajtóértekezletre a Gázai övezetben lévő Bét-Hanunban, és a város elhagyására szólítottak fel három palesztin minisztert.

A hat, katonai egyenruhában öltözött álarcos fegyveres az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevű radikális csoport tagjainak fejszalagját viselte, s egy helyi önkormányzati épületbe benyomulva fojtották a szót a miniszterekbe. Egy fegyveres feltette a kérdést az egyik miniszternek: hol volt 37 napon át, amíg az izraeli katonák megszállva tartották a várost, és miért nem jött egyetlen palesztin kormánytag sem a városba az izraeli invázió idején? Az akciót végrehajtó al-Aksza Mártírjainak Brigádjai Jasszer Arafat palesztin elnök Fatah mozgalmának fegyveres szárnya.

Az izraeli hadsereg csütörtökökön távozott Bét-Hanunból, befejezve hathetes akcióját, amelynek célja az volt, hogy megtisztítsák azokat a területeket, ahonnan a palesztin fegyveresek izraeli célpontokat vettek tűz alá. Az izraeliek akciójuk során házakat romboltak le, gyümölcsfákat irtottak ki, s a vízhálózatot is működésképtelenné tették.

A miniszterek - amikor félbeszakították őket - éppen arról beszéltek újságíróknak, hogy Ahmed Korei miniszterelnök bizottságot hozott létre, amely kivizsgálja az izraeliek okozta károkat, és intézkedik a helybéliek kártalanításáról.