Alfréd
-2 °C
2 °C

Ketten is lelepleznék az angol ügynököt

2003.05.11. 15:27
Az IRA-ba épült ügynököt felfedné a londoni rendőrfőkapitány, aki szerint a "Korona Gyémántjának" része volt vezető katolikus személyiségek meggyilkolásában, és egy volt kolléga, aki nyugdíjemelést szeretne.
Ki kellett menekíteni Írországból a brit belső hírszerzésnek az ír katolikus köztársasági mozgalomba beépített legfőbb ügynökét, akinek kilétét egy másik, sértődött ügynök állítólag kiadta egyes lapoknak.

Vasárnapi brit sajtóértesülések szerint az ügynököt, aki az utóbbi 30 évben az észak-írországi brit fennhatóság ellen küzdő Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) legfelsőbb vezetésébe férkőzött be, Írországból már egy védett házba vitték.

A brit hírszerzés azért döntött a filmbe illő akció mellett, mert tudomására jutott, hogy ír és skót lapok a Londonban csak a "korona gyémántjaként" emlegetett, Stakeknife fedőnevű ügynök megnevezésére készülnek, márpedig ez a klasszikus ügynöki munka szabályai szerint a halálos ítélettel egyenértékű.

A rendőrfőnök gyanúja

Stakeknife az 1970-es években jelentkezett ügynöki munkára a brit hadseregnél, és azóta sikerült őt az IRA legfelsőbb vezetésébe betelepíteni.

Sir John Stevens londoni rendőrfőkapitány - aki e minőségében a brit országos rendőrfőkapitány funkcióját is betölti - nemrégiben hatalmas belpolitikai felzúdulást keltve bejelentette, hogy a korábbi északír rendfenntartó karhatalom (RUC) és a brit hadsereg egyes hírszerző tisztjei a nyolcvanas években összejátszottak a tartomány britpárti protestáns félkatonai szervezeteivel vezető katolikus személyiségek meggyilkolására. A rendőrfőnök közölte, hogy az ez ügyben folyó vizsgálat során Stakeknife-ot is meg akarja hallgatni.

A The Sunday Times szerint Stevens azt gyanítja, hogy az ügynöknek és felső kapcsolatainak legalább negyven "megelőzhető gyilkosságban" volt szerepe.

A múlt hónapban közzétett Stevens-jelentés arra a következtetésre jutott, hogy a brit katonai hírszerzés észak-írországi hálózata gyakorlatilag ellenőrzés nélkül működött, "katasztrofális következményekkel".

Stakeknife tudja, ha felfedik, meghal

Egyértelmű jelek szerint a brit hadsereg rendkívüli mértékben megharagudott Stevensre a vizsgálódás miatt; a vezető vasárnapi londoni lap úgy tudja, hogy Stakeknife-nak a hadseregen belüli felső kapcsolatai tanácsolták az átköltözést Belfastból az ír fővárosba, mert az ügynök így kívül esik a brit vizsgálat jogi hatókörén. Az ügynököt Dublinból vitték most az ismeretlen helyen lévő védett házba. Az ír katolikus mozgalomba beférkőzött legfőbb brit ügynök élete azután került veszélybe, hogy egy másik brit ügynök, aki már két éve azzal fenyegetőzik, hogy brit és ír lapoknak elárulja Stakeknife kilétét, ha a brit védelmi minisztérium nem adja meg neki az általa követelt katonai nyugdíjat, a hírszerzés értesülései szerint most valóra is váltotta e fenyegetését.