Edina
-12 °C
-3 °C

Tanulhatnának a politikusok a patkányoktól

2006.04.13. 10:28
A túlzottan nagy hatalom és a folyamatos stressz súlyos beteggé teheti a politikust – vonták le a következtetést a német lapok a szociáldemokraták elnökének lemondása után. Az 52 éves Matthias Platzeck hétfőn jelentette be távozását az SPD elnöki posztjáról, miután a túlterheltség miatt februárban idegösszeroppanást kapott, majd súlyos halláskárosodást szenvedett. Egy kutató szerint a politikusok eltanulhatnák a patkányoktól a stresszoldás technikáját.

A politika veszélyes foglalkozás, a politika beteggé teszi az embert (mármint a politikust is). Ezek a közhelyes megállapítások igazi értelmet nyertek, amikor megromlott egészségére hivatkozva hétfőn váratlanul lemondott Matthias Platzeck a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) 52 éves elnöke.

Platzecket a német nagykoalíció megalakulása után 2005. november 15-én az SPD történetének egyik legjobb választási eredményével (99,4 százalék) választották pártelnökké, miután a korábbi elnök, Franz Müntefering sokak nagy meglepetésére lemondott. A nagyívű tervekkel induló Platzeck azonban mindössze 147 napot töltött hivatalában.

Túlvállalta magát


Matthias Platzeck

A politikus hétfőn beesett arccal, karikákkal a szeme körül jelentette be a kamerák előtt, hogy orvosai sürgető tanácsára le kell mondania elnöki posztjáról. Az 52 éves politikus március 29-én hirtelen hallásvesztés miatt kórházba került, ahonnan a múlt szerdán engedték el. Platzeknél már újévkor is jelentkezett hallászavar, azt azonban orvosai figyelmeztetése ellenére nem vette komolyan, februárban pedig keringési és idegösszeomláson esett át.

A hirtelen hallásvesztést az orvostudomány a stresszes állapot tipikus következményének tartja, amely menedzserek és politikusok körében gyakrabban fordul elő, mint más foglalkozási ágak művelőinél.

„Visszatekintve el kell ismernem, hogy tavaly novemberben túlbecsültem az erőmet. Azok közé az emberek közé tartozom, akik valamit vagy teljes erőbedobással csinálnak vagy sehogy. Nincs értelme tovább fejjel a falnak rohanni. A következő hetekben azon leszek, hogy valamennyire visszanyerjem az egészségemet” – vallotta meg a nyilvánosságnak a politikus. Az SPD elnöki székét a május végi rendkívüli gyűléséig Platzek első helyettese, Kurt Beck, Rajna-Pfalz tartomány miniszterelnöke veszi át.

Platzeck túlvállalta magát, háromszoros stresszt kellett elszenvednie. Tartományi miniszterelnök volt Potsdamban, a brandenburgi szocialisták vezetője és a párt országos elnöke. Amikor az utóbbi posztot elnyerte, végleg le kellett mondania addigi kedvteléseiről, szerda délelőttönként bérelt helye volt egy fitneszteremben, de új pozíciója miatt már ide sem tudott elmenni.

Intrikák, kritikák, kevés alvás

Platzeck dolgozott, dolgozott, közben a közvélemény-kutatások szerint az SPD népszerűsége folyamatosan esett és februárra ismét elérte a 2005-ös 29 százalékos alsó lélektani határt. Platzeck ténykedését a sajtó részéről és a párton belül is számos kritika érte.

A német lapok a lemondás politikai következményei mellett arról is írnak, milyen károsodással járhat a politikusi hivatás az ember egészségére. A Bild német bulvárlapnak nyilatkozó Gertrud Höhler politikai tanácsadót szerint a politika csak a jó teherbíró képességű, makkegészséges embereknek való, akiknek a pszichéjét is erős páncél védi.

A politikusoknak számos stresszfaktorral kell számolniuk. A csúcspolitikában tevékenykedők 60-80 órát dolgoznak hetente. Szabad hétvégéjük alig van, és a nagy hajtás közepette naponta 4-5 órát alszanak. Ha csak nem éppen egy kampány közepén kell rohangálniuk, nagyon keveset mozognak, órákon át ülnek hivatalukban vagy különböző tanácskozásokon.

A felfokozott tempó miatt a politikusok rendszertelenül és gyorsan esznek, leginkább fogadásokon vagy munkavacsorákon. Ez az életmód komoly szív és érrendszeri megbetegedéseket okozhat.

Komoly pszichikai terhelés okoz az is, hogy a párton belül vagy a kampányban állandó verseny, sőt küzdelem zajlik. Minden apró vagy nagyobb hiba a nyilvánosság előtt történik, amelyre aztán a politikusnak folyamatosan reagálniuk kell. Mindehhez jön, hogy a politikusok magánélete törvényszerűen rendezetlen, mert sokat vannak távol családjuktól.

Ajzószer vagy méreg?

A stressz egyébként önmagában nem károsítja az egészséget. A rövid ideig tartó stresszes állapot, például a lámpaláz egy fellépés előtt kedvező hatású is lehet. Ha azonban a terhelés hosszú ideig tart és az nem kontrollálható az egyén által, testi károsodást is okozhat.

Ezzel kapcsolatban a berlini Tagesspiegel című napilapban Alexander S. Kekulé, a hallei Orvosi Mikrobiológiai Intézet vezetője arra hívja fel a figyelmet, hogy a politikusok tanulhatnának a patkányoktól. Egy amerikai kísérletben ugyanis azok az állatok, amelyek egy kapcsoló segítségével meg tudták szüntetni az őket ért elektrosokkot, azaz kontrollálni tudták a stresszt, semmilyen egészségkárosodás nem lépett fel, míg a folyamatos stressz alá helyezett négylábúaknál megfigyelhető volt az immunrendszer károsodása.

A professzor szerint tehát a hatalom csak azoknak káros, akik a folyamatos terhelést nem tudják kezelni, egyébiránt Henry A. Kissinger egykori amerikai külügyminiszter mondása igaz: „a hatalom a legjobb ajzószer”.