Domonkos, Dominika
18 °C
29 °C

Hozzáragasztotta magát a brit miniszterelnökhöz

Pillanatragasztóval ragasztotta magát a brit kormányfőhöz a klímaváltozás ellen tiltakozó aktivista. Dan Glass beragasztózott tenyérrel fogta meg Gordon Brown zakójának ujját kézrázás közben. A miniszterelnöknek 20 másodperc kellett, amíg a figyelemfelkeltő akció után kitépte ruháját Glass tenyeréből.

Nyomatékot akart adni mondandójának, ezért kedd este hozzáragasztotta magát egy fiatal környezetvédő Gordon Brownhoz, amikor éppen egy jótékonysági díjat vett át a Downing Street 10-ben, a miniszterelnöki rezidencián.

"Mi nem tudjuk úgy lerázni magunkról a klímaváltozást, mint ahogy Ön lerázza a kezemet" - közölte a 24 éves környezetvédő a miniszterelnökkel, majd elmondta neki, hogy épp most hozzáragasztotta a tenyerét a kezéhez. "Ne aggódjon, ez nem egy erőszakos tiltakozás" - tette hozzá. Brown azonban 20 másodpercen belül kiszabadította magát a fiatalember ragasztós kezei közül. Glass szerint Brown szabadulása meglehetős fájdalmat okozott neki.

Glass a "Plane Stupid" nevű csoport tagja, amely a repülőtér-bővítés és a klímaváltozás ellen kampányol. A fiatalember állítása szerint Brown "képmutató" viselkedése miatt eszelte ki a ragasztós cselt.

"Csak egy pár perccel több időt akartam a miniszterelnökkel, hogy az üzenetemet elmondhassam, mivel nem figyel azokra, akikre a repülőtér-bővítés hatással van" -jelentette ki Glass a CNN-nek szerdán.

A miniszterelnök szóvivője azt nyilatkozta, hogy az incidenst egy "csekély" és "nagyon vicces" tréfának tekintik, így a rendőrség nem emelt vádat a fiatalember ellen.