Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-6 °C
4 °C

Szaúd-Arábia szerint nincs feszültség az amerikaiakkal

2002.08.08. 16:44
Bár az amerikai védelmi minisztériumban elhangzottak szerint Szaúd-Arábia ellenség, Fejszál herceg szerint nincs feszültség a két ország között. Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter szintén elhatárolta magát a szaúdiakban is ellenséget látóktól, feszültség mégis lehet a két ország között. Szaúd-Arábia ugyanis nem támogatja az Irak elleni háborút.
Szaúd-Arábia szerint nincs feszültség közte és az Egyesült Államok között, a Pentagonban tartott július 10-i gyűlésen elhangzottak ellenére. Akkor a Védelmi Politikai Tanács ülésén a Rand Corporation egyik elemzője ellenségnek bélyegezte Szaúd-Arábiát, és az ország külföldi javainak lefoglalását sem tartotta elképzelhetetlennek.

Történelmi jó viszony

Szaúd Al-Fejszál herceg, a szaúdi külügyminiszter véleménye szerint a jelentés tartalmáért a Bush-kormányzat egyik csoportja felelős. "Sajnálatos módon egyes minisztériumokban, akik kétségbe vonják az országaink közötti történelmi jó viszonyt, azonban kétlem, hogy ezt sikerülne megrontaniuk" - áll a herceg közleményében.

Ellenzik Irak megtámadását

"A két ország szövetsége hatvan éves múltra tekint vissza, és minden területen kiváló" - folytatta a herceg a BBC jelentése szerint. Az amerikai védelmi minisztérium elhatárolta magát a szaúdiakat a terrorizmus anyagi támogatásával vádló jelentés tartalmától. Ennek ellenére mégiscsak van némi feszültség a két ország között, leginkább az Irak elleni katonai támadás terve miatt.

"Megmondtuk az amerikaiaknak, hogy nem akarjuk, hogy szaúdi területeket is használjanak. Ellenezünk minden Irak elleni támadást, mert szükségtelennek tartjuk azokat, különösen most, hogy Irak kész teljesíteni az ENSZ határozatait" - utalt a külügyminiszter az irakiak fegyverellenőrök visszatérését támogató javaslatára.  • Vennék
  • Hírek