Eleonóra
-1 °C
2 °C

Kínai tengeralattjárót üldöz a japán haditengerészet

2004.11.10. 11:58
Három órán át japán területi vizeken hajózott egy, a feltételezések szerint kínai tengeralattjáró. A japán kormány teljes készültségbe helyezte a haditengerészetet. Egy hétfőn kiszivárgott jelentés szerint a japán kormány kínai inváziótól tart.
Teljes készültségbe helyezték a japán haditengerészetet egy azonosítatlan, több védelmi minisztériumi forrás szerint kínai tengeralattjáró behatolása miatt. A kínai atomtengeralattjárónak vélt jármű három órát töltött Japán parti vizein, Okinava közelében. Az időközben nemzetközi vizekre kihajózó tengeralattjárót a japán haditengerészet egy harcigépe követi.

Növekvő aktivitás

"Sajnálatos incidens", kommentálta az eseményeket Koizumi japán kormányfő. "Ez egész biztosan nem jó", mondta, hozzátéve, hogy országa figyelemmel követi a történéseket. A japán haditengerészet péntek és hétfő között két kínai hajóra lett figyelmes a Japánhoz közeli nemzetközi vizeken. Mindkét hajó bajba jutott tengeralattjárók, illetve személyzetük megmentésére szolgál. A japán védelmi minisztérium egyelőre nem tudja, hogy a hétfői és a szerdai észlelések között van-e összefüggés.

A japán hadsereg egyelőre nem tervez lépéseket az immár nemzetközi vizeken hajózó tengeralattjáró ellen. "Azért követjük, hogy meghatározhassuk jövőbeni lépéseinket", mondta el a Jiji Pressnek Hirojuki Hosoda kabinetfőnök.

Japán történelme során eddig egyetlen alkalommal rendelt el hasonló tengeralattjáró-vadászatot. Öt évvel ezelőtt a japán területi vizekre tévedt két észak-koreai haci járművet figyelmeztetésként meg is bombázták a japán harcigépek.

Inváziótól tartanak

Kína és Japán viszonya a héten amúgy is feszültebbé vált, mikor is kiderült, hogy a japán védelmi minisztérium egy jövőbeni kínai invázió lehetőségét vázolta fel. A minisztérium félelmei szerint a lázadó tartománynak tartott Tajvan elfoglalására készülő kínai hadsereg Okinava ellen is támadást intézhet, hogy megakadályozza az ott állomásozó harmincezres amerikai haderő beavatkozását.

A japán minisztérium terveire reagálva Kína "hidegháborús mentalitással" vádolta Japánt és azzal fenyegetőzött, hogy a csendes-óceáni országok ehavi chilei csúcstalálkozóján Hu Csin-tao kínai államfő nem lesz hajlandó tárgyalni Koizumi japán kormányfővel.