Megölték a Kurszk legénységét?

2000.11.09. 12:34
Nincs szükség tanúkra, nincs szükség túlélőkre. Az orosz vezetés szándékosan nem mentette meg a Kurszk három napig életben maradt legénységét - állítja a Novaja Gazeta című orosz napilap. A Kurszk tragédiáját a Nagy Péter cirkálóból kilőtt torpedó okozta, és a robbanást túlélő turbinaparancsnok feljegyzésésén ez olvasható: "Megöltek bennünket!" A Novaja Gazeta cikkének hiteles fordítása.
Az elsüllyedt Kurszk legénysége
A Novaja Gazeta szerkesztőségében megszólalt a telefon, és elhangzott a jelszó: "Kurszk". Találkoztunk. A diktafonon szinte csak szavakban, tőmondatokban hallatszik a szöveg. Ezeket szó szerint közöljük, csak a hosszabb szüneteket hagytuk ki. Megértjük, hogy lesz olyan, akinek ez nagy fájdalmat okoz. Bocsánat! Viszont sokkal fájdalmasabb, ha nem tudunk róla...

- A "Nagy Péter" lőtt rá, rakétatorpedóval. Semmi kétség. A gyakorlatokon szigorúan tilos az új technikai kipróbálása. De ha takarékoskodni akarnak, akkor lehet.

Kipróbálták ezt a kíváló technikát.

Élessel lőttek, ahogy szokás. A rakéta beesik a vízbe, kinyílik a fullánkja, és egy okos torpedót indít, amely megkeresi a tengeralattjárót.

Úgy jött össze, hogy a Kurszkkal egy körzetbe kerültek. A lövészetet polgári szakemberek szervezték.

Lőttek,lőttek, és hirtelen a vízből föltört a robbanás vízoszlopa, egy kicsit olyan volt, mint amelyikről egy atomrobbanásra gondol az ember, aztán még egy. Mindenki jéggé fagyott.

A NATO cáfol
Az atlanti szövetség egyik névtelenségbe burkolózó illetékese kijelentette, hogy az orosz hadi tengeralattjáró tragédiájában egyetlen NATO-tengeralattjáró sem részes, és közülük egyetlen egy sem tűnt el.

Az illetékes ugyanakkor nem zárta ki, hogy a NATO és Oroszország vegyesbizottsága, amely éppen jelenleg tanácskozik vezérkari főnöki szinten Brüsszelben, esetleg foglalkozik majd a Kurszk augusztus 12-én bekövetkezett tragédiájával. Szóba kerülhet például egy tengeralattjáró-mentési gyakorlat közös rendezése, mondta a NATO-illetékes.

Az első, ami elhangzott: "Telibe b...tak valakit!" Úgy gondolták, hogy egy amerikait. (Épp erre mászkált. Később ez sérült meg és vesztette el a jelzőbóját. Nagyon akaródzott, hogy rákenjék majd a torpedótámadást.)

A "Péterke" azonnal elhúzott a körzetből. Nem találtak ki semmi jobbat annál, mint meglógni. Amikor már elindultak, egy idő után hallják a rádión: "A tengeralattjáró nem veszi fel az összeköttetést", és közlik a lövészet körzetének koordinátáit. Akkor fogták fel, hogy kibe trafáltak bele. Megfordultak, és elkezdték a kutatást, fekészülve arra, hogy börtön lesz ebből.

A Kurszkot természetesen a "Nagy Péter" találta meg. A haladási irányok keresztezték egymást.

Egy tavalyi kép a Kurszkról

Befutottak Szeveromorszkba, felvásárolták az összes vodkát a városban. A polgári "lövészek" szintén beszeszeltek. Aztán kiderült, hogy nem is keresik a bűnösöket.

Megparancsolták, hogy "az ellenséggel való ütközés" verzióján dolgozzanak. A tengernagyok védik a feneküket. Senki nem gondolt az emberekre. Tanúk nem kellenek. Ők pedig még három napig életben voltak, a turbinacsoport volt parancsnokának feljegyzése szerint. Az elejét még olvashatóan írta. Sírtak a szakértők. Az van odaírva, hogy "megöltek bennünket". Ott a dátum: 12-én 12 valamennyikor.

A hivatalos változat
Ilja Klebanov orosz miniszterelnök-helyettes, az augusztus 12-én bekövetkezett tragédia okait vizsgáló kormánybizottság vezetője szerint - mivel úgymond a tragédia másfél perc alatt játszódott le - az írásos feljegyzések nem tartalmazzák magának a balesetnek a leírását.

Az orosz kormánybizottság egyelőre nem adott végleges választ a 118 emberéletet követelő katasztrófa okaira, s csak a Kurszk jövő nyárra tervezett kiemelése után foglal el végleges álláspontot. Továbbra is három változatot vizsgálnak: idegen tárggyal (tengeralattjáróval) való ütközés, világháborús vízi akna robbanása, illetve az orr-részben lévő torpedóteremben bekövetkezett robbanás.

Hivatalosan 14-én jelentették be a balesetet. Aztán a lámpában (a lámpát megtalálták) kifogyott az elem. A levegőt be tudták nyomni a rekeszbe. A feljegyzésben az utolsó dátum - tizenötödike. Megparancsolták, hogy azt mondják, a katasztrófa után 2 órával mindenki meghalt.

P.S. Tegnap, amikor a szerkesztőség lezárta a számot, ismét telefonált: "Lehozzátok?"

Majd amikor igennel feleltünk, egy szünet után azt mondta: - A hallgatás ideje - egy perc. Utána beszélni kell majd. És letette a kagylót.

Most lehoztuk. Tudjuk, hogy ma minden tengeralattjárós fájdalmat érez.

Mindenki, aki tud még inni - emlékezzünk rájuk...  • Hírek
  • Árfolyam