Virág
0 °C
2 °C

Átkeltek az amerikaiak az Eufráteszen

2003.03.25. 09:08
Heves harcok folytak kedden reggel az amerikai tengerészgyalogosok és az iraki erők között Násziríjánál, de a Reuters értesülései szerint sikerült átkelniük az Eufráteszen. A Bagdad felé tartó amerikaiak homokviharba kerültek.
Amerikai tengerészgyalogosok konvoja kedden délelőtt átkelt Násziríjánál az Eufrátesz folyón és a Szaddám-csatornán. A hírt az amerikai egységekkel tartó Reuters-tudósító jelentette. Az amerikaiak két napja sikertelenül próbáltak átkelni az Eufráteszen. A sikeres átkelés előtt a Reuters Nasziríjából heves tűzharcról tudósított, az amerikaiak Cobra harci helikoptereket és tüzérséget vetettek be. A tudósító szerint Nasziríját egyelőre nem adták fel a helyiek. Az amerikai csapatok egy része tovább nyomul Bagdad felé.

Kattintson a nagyításhoz! Az iraki főváros ostromára tartó erőknek kedd reggel nagyobb homokviharokkal is meg kellett küzdeniük, a látótávolság alig 500 méterre csökkent - jelentette a brit hírügynökség munkatársa az amerikai 3. gyalogos hadosztály állásaiból, a Bagdadtól 160 kilométerre lévő Nadzsaf körzetében. Az öbölbeli amerikai felsőbb hadvezetés szerint a homokvihar komoly problémát okozhat a következő napokban az előrenyomulásban.

Szintén homokvihar hátráltatja a Bagdadtól délre hétfőn lezuhant AH-64 Apache típusú amerikai helikopter megsemmisítését. A Pentagon szerint az amerikai erők kísérletet tettek erre, nehogy az irakiak felhasználhassák a járművet, illetve a benne rejlő technológiát, de nincs megbízható adat arról, hogy sikerült-e szétrombolni. A CNN korábban azt jelentette, ugyancsak a Pentagonra hivatkozva, hogy a megsemmisítést végrehajtották.

Megkezdődött a bagdadi csata

Hétfő éjjel a szövetséges légierő már a rendszerhez hű Köztársasági Gárda egységeit bombázta, hogy megnyissa az utat az iraki fővárosba. Amerikai tisztségviselők szerint az iraki vezetők felhatalmazták a Köztársasági Gárdát vegyi fegyver bevetésére, amint az amerikai-brit erők egy Bagdad körül húzott "vörös vonalon" belülre hatolnak. Kedd reggel bombatámadás érte a bagdadi Szaddám Nemzetközi Repülőteret - adta hírül a CNN. A legnagyobb bagdadi légikikötő ellen először intéztek légicsapást a koalíciós erők a második iraki háború kezdete óta.
Bővebben

Késik Umm-Kaszr feladása is

Egy magát megnevezni nem kívánó brit katonai szóvivő szerint a koalíció továbbra sem tudta teljesen ellenőrzése alá vonni Umm-Kaszr kikötővárost a kemény iraki ellenállás miatt. A Reuters emlékeztet arra, hogy Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter már négy nappal ezelőtt a város elfoglalásáról beszélt. A szóvivő közölte, hogy kedden este vagy szerdán várhatóan a kikötőbe érkezik a Galahad brit ellátó hajó a térség civil lakosságának szánt sürgős segéllyel.

A brit védelmi minisztérium illetékesei kedden azonosították az Irakban elsőként elesett brit katonát. A 33 éves Steven Mark Roberts őrmester a 2. harckocsiezred katonája volt.

Parancs Bászra elfoglalására

Brit katonai vezetők tájékoztatása szerint - az eddigi direktívától eltérően - kiadták a parancsot Bászra elfoglalására. A dél-iraki nagyvárost eddig csak körülvették, de nem kísérelték meg ellenőrzésük alá vonni. A módosításra azért volt szükség, hogy a lakosságnak eljuttathassák a humanitárius segélyeket.

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) arra figyelmeztetett, hogy a dél-iraki Bászrában százezer ötévesnél fiatalabb gyermek került veszélybe, mert az ivóvízellátás megszűnése miatt járványok kitörése fenyeget. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Amnesty International (AI) nemzetközi emberjogi szervezet ugyancsak nyugtalanságát fejezte ki az 1,2 millió lakost számláló nagyváros vízellátásának elakadása miatt. Az AI, amely attól tart, hogy más iraki városokban is a bászraihoz hasonló helyzet alakulhat ki, felhívta a háborús felek figyelmét arra, felelősséget viselnek a polgári lakosság humanitárius szükségleteinek teljes mértékű kielégítéséért.