Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Kémkedett a tajkonauta?

2003.10.17. 10:15
Amerikai kommunikációs és kémműholdak ellen bevethető űreszközök fejlesztését álcázza polgári űrprogramnak Kína - véli lapértesülés szerint a Pentagon. Az amerikai védelmi minisztérium szerint már az első kínai űrhajós is kémfeladatott teljesített. Űrhajója hordozórakétájával kémműholdat lőttek fel, ő maga infravörös kamerával fényképezte a földet.
Több volt egyszerű erőfitogtatásnál az első kínai űrutazás - állítja az amerikai védelmi minisztériumból származó értesüléseire hivatkozva a Washington Times. A Bush-kormányzat uralkodó ideológiáját meghatározó neokonzervatívok kedvenc lapja úgy tudja, a Mennyei Hajót is szállító Hosszú Menetelés 2F rakéta csúcsára kémműholdat is illesztettek a gondos kínaiak.

Szorgosan kattogtatott

A műholdat az orosz szojuzok mintájára készült űrhajó leválása után sikeresen pályára is állították - írja a Times. A lap védelmi minisztériumi tudósítói szerint magára a történelmi küldetést végrehajtó űrhajóra is kerültek felderítő eszközök. A Sencsou-5 orrába 1,6 méteres felbontású infravörös kamerát szereltek.

Csillagok háborúja

A kínai űrprogram csillagháborús célokat szolgál - vélik többen is a Pentagonban. A kommunista ország a jövőben az amerikai műholdak ellen bevethető rakétákat, az amerikai katonai kommunikációt blokkoló zavaró-műholdakat fejleszthet ki - gondolják.

Ezeknek leginkább Tajvan jövője szempontjából van szerepe. A demokratikus országot Kína részének tekintő hivatalos pekingi álláspont legalábbis melegen tartja egy a szigetország elleni invázió lehetőségét.

Űrinvázió

A kínai űrprogram "jelentős szerepet fog játszani a Tajvan elleni hadműveletekben, illetve a nemzetközi beavatkozás megakadályozásában" - nyilatkozta a Washington Timesnak Mark Stokes vezérezredes, a Pentagon tajvani ügyekkel foglalkozó csoportjának referense.