Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Egyszerre robbantottak a terroristák

2005.07.09. 16:29
Feltehetően idözítő szerkezetes bombákat használtak a terroristák, a robbantások ugyanis a korábbi hírekkel ellentétben szinte pontosan egy időben történtek -- közölte a Scotland Yard. A rendőrség találgatásnak minősítette, hogy az egyik kórházban ápolt sérültet kapcsolatba hoznák a robbantásokkal, ugyanakkor elmondták, az áldozatok egyikét sem azonosították még kétséget kizáróan.
A korábbi adatoktól eltérően gyakorlatilag egyszerre történt a londoni metróban végrehajtott három robbantás, ami összehangolt időzítő szerkezetekre utal - közölte szombaton a Scotland Yard. A londoni rendőrség főparancsnok-helyettese, Brian Paddick szombat délutáni sajtótájékoztatóján azt mondta: a három pokolgép alig 50 másodperc különbséggel, helyi idő szerint csütörtök reggel 8.50 óra körül lépett működésbe.

A korábbi beszámolók szerint a metróban végrehajtott robbantások hozzávetőleg félórás időszakaszon belül történtek. Ezt a magas rangú rendőrtiszt azzal magyarázta, hogy az egyik robbantás helyszínéről, az Edgware Road-i metróállomásról először olyan értelmű hívás futott be a rendőrséghez, hogy valaki az egyik szerelvény alá került, és csak negyed 10 után néhány perccel jött innen az újabb hívás arról, hogy valójában robbanás történt. A másik két helyszínről - a Piccadilly metróvonal legmélyebb szakaszán, a Russell Square és a King's Cross állomás között, illetve a Circle Line egyik szerelvényén, a Liverpool Street és az Aldgate megállók között végrehajtott robbantásról - egy percen belül pontos hívások érkeztek a rendőrségre - hangzott el a tájékoztatón.

Valószínűleg időzetett pokolgépek robbantak

Paddick szerint valószínűsíthető, hogy a bombák összehangolt időzítő berendezésekkel voltak felszerelve, de továbbra sem zárható ki, hogy az "órájukat esetleg összehangoló" elkövetők "saját kezükkel hozták működésbe" a robbanószerkezeteket.

A brit sajtóban komoly teret kapott az a feltételezés, hogy öngyilkos merénylet történt, főleg a negyedik detonáció helyszínén, a Russell Square és a Tavistock Square között felrobbantott 30-as autóbuszon. Ez utóbbit a szombati sajtótájékoztatón sem zárták ki, jóllehet nem ennek adtak nagyobb valószínűséget. A Scotland Yard parancsnok-helyettese azt mondta: lehetséges, hogy a buszon - a metrómerényletek után csaknem egy órával - végrehajtott robbantás elkövetője maga is meghalt a járművön, de az is lehet, hogy a bombát hátrahagyva előbb leszállt. Az eddigi bizonyítékok azonban arra utalnak, hogy a pokolgép egy táskában volt, és nem a merénylő testére csatolva - tette hozzá.

Nem fogtak még terroristát

Sok szemtanú és túlélő utas egybehangzóan arról számolt be, hogy észrevettek egy igen idegesen viselkedő embert, aki állandóan a táskájában matatott, mielőtt a robbanás bekövetkezett. A szombati sajtótájékoztatón "találgatásnak" minősítették azokat az értesüléseket, amelyek szerint a kórházban ápolt egyik sérült a rendőrség gyanúja szerint a terrorista csoport tagja lehetett. Brian Paddick azt mondta: még nem lehet tudni, hogy a buszon felrobbant bombát is eredetileg a metróban akarták működésbe hozni, vagy szándékosan a felszíni járművön robbantották fel.

Még nem azonosították a halottakat

A brit közlekedési rendőrség illetékese a sajtókonferencián azt mondta, hogy a King's Cross és a Russell Square között felrobbantott metrószerelvényen még szombaton is voltak holttestek, és a mentőegységek "szélsőségesen nehéz, veszélyes" körülmények között dolgoztak. Az alagút ezen a szakaszon rendkívül szűk - alig 12 centiméterrel szélesebb, mint a szerelvény -, a hőmérséklet még mindig igen magas, és sűrű a por - mondta a rendőrségi vezető. Az eddig bizonyítottan meghaltak száma szombaton 49 volt, de a rendőrség még 25 személyt eltűntként tartott nyilván.

A londoni magyar diplomáciai képviselet szombaton - Magyarországról érkezett bejelentés alapján - egy magyar állampolgárt még kerestetett a brit hatóságokkal, a többi keresett magyart megtalálták.

Jim Dickie, a Scotland Yard illetékes főfelügyelője - a londoni rendőrség szombat délutáni második sajtótájékoztatóján - mindazonáltal azt mondta: a merényletben meghaltak egyikét sem azonosították még; a hivatalos azonosítási eljárás a hétvégén kezdődik.