Sára, Márió
2 °C
6 °C

Magyarokat is olajjal fizetett Szaddám?

2004.01.28. 22:02
Olajjal fizette ki politikai támogatóit Szaddám Huszein- írta hétvégi összeállításában az al-Mada című független bagdadi lap. A listán 44 ország különféle beosztású politikusai szerepelnek, az AFP bagdadi tudósítása szerint a dollármilliókból magyarországi személyek is részesültek. Az iraki kormányzótanács szerint a lista hiteles.
Hitelesnek tekinthető az a 270 nevet tartalmazó lista, amely azoknak a külföldi politikusoknak, képviselőknek, vállalkozásoknak, szervezeteknek a nevét tartalmazza, akik olajban fizetett busás hálapénzt kaptak a volt iraki diktátortól a rezsimnek nyújtott politikai támogatásért az Irakot sújtó olajembargó idején - írta szerdai számában a Le Monde. A vezető francia sajtóorgánum kérdésére Abdesz-Szaheb Szalmán Kutb, az iraki olajipari minisztérium államtitkára megerősítette: az al-Mada független bagdadi lap hét végi számában közzétett névsor 1999-es szerződésekben van rögzítve, a dokumentumok valódiságához nem fér kétség. Az AFP francia hírügynökség bagdadi tudósítása szerint a listán 44 olyan ország szerepel, amelynek egyes politikusai részesedtek Szaddám Huszein olajban fizetett hálapénzéből. Ezen a listán szerepel Magyarország is.

Az iraki kormányzótanács ezek birtokában nemzetközi jogi eljárás keretében akar keresetet benyújtani a szerződések haszonélvezői ellen, hogy visszaszerezze az olajban kifizetett dollármilliókat, melyek az iraki nép jogos tulajdonát képezik. A Le Monde emlékeztet arra, hogy a SOMO (iraki állami olajipari szervezet) székházát Bagdad amerikai bevétele után, tavaly tavasszal teljesen kifosztották, s elteszi a megválaszolatlan kérdést: hogy kerültek a hivatkozott dokumentumok az al-Mada birtokába.

Cáfolatok
Szlovák források szerint az egykori Szlovákia Kommunista Pártja is szerepelt azok között, akiket Szaddám Huszein annak idején a rendszere iránti lojalitást viszonozva tetemes mennyiségű olajjal ajándékozott meg. Pozsonyban egyelőre nincs bizonyíték - írja az MTI. Eduard Kukan külügyminiszter elmondta, Szlovákia iraki nagykövetségén és az Interpol lyoni központján keresztül már megtették a hír hitelességének igazolását célzó lépést, de választ egyelőre nem kaptak. Vlagyimir Zsirinovszkij orosz ultranacionalista politikus szintén tagadta az al-Mada című iraki lap értesüléseit. A Társaság az osztrák-arab kapcsolatokért nevű bécsi humanitárius szervezet is cáfolta, hogy olajat kapott volna ajándékba Szaddám Huszein elnöktől.
A bagdadi lap egy teljes oldalon sorolta fel a szerződésekben feltüntetett korrumpált személyeket és országokat. Szerepel köztük két hivatalban lévő külföldi kormányfő és külügyminiszter, államfők és miniszterek családtagjai, számos nyugati politikus, köztük 11 francia. A kedvezményezett országok között a többség arab állam, de rajta van a listán Dél-Afrika, Ausztrália, Brazília, Bulgária, Fehéroroszország, Kanada, Kína, Spanyolország, Románia, Törökország Ukrajna és Jugoszlávia is.

A franciák közül a legismertebb Charles Pasqua, aki 1986-1995 között két párizsi kormányban is belügyminiszteri tisztet töltött be. A politikus kedden kategorikusan tagadta, hogy bármilyen összeget kapott volna Szaddám Huszeintől; neve 12 millió hordós olajszerződésen szerepel. Franciaország volt római és ENSZ-nagykövete, Bernard Mérimée is ott van a sorban az Adax céggel, valamint a francia-arab baráti társasággal egyetemben.

A jutalmazottak között található Nasszer néhai egyiptomi elnök fia, a libanoni államfő, Emile Lahud és a szíriai védelmi miniszter fia, Megawati Sukarnoputri indonéz elnök lánya, aki jelenleg miniszterelnök, valamint az ultranacionalista orosz politikus, Vlagyimir Zsirinovszkij. Az utóbbi 79,2 millió olajhordós honoráriuma az egyik legnagyobb összeg a listán. A Szaddám-rezsim "barátai" között volt - a felsorolás szerint - az orosz ortodox egyház és az Orosz Kommunista Párt is.