Szahaf: 'Az amerikaiak beteg kutyák'

2003.03.29. 14:57
Muhammad Szaid asz-Szahaf iraki tájékoztatási miniszter szerint 62 áldozata van a Bagdad ellen végrehajtott légitámadásoknak. A miniszter az amerikaiakat "beteg kutyáknak" nevezte, az amerikai katonai konvojokat pedig olyan kígyókhoz hasonlította, melyeket "fel kell darabolni".
Hatvankét iraki halottja van péntek este óta a Bagdad ellen végrehajtott amerikai-brit légitámadásoknak, jelentette be Muhammad Szaid asz-Szahaf iraki tájékoztatási miniszter. Az adatot független forrás egyelőre nem erősítette meg.

Elutasítják az ENSZ-határozatot

Muhammad Szaid asz-Szahaf szombati bagdadi sajtóértekezletén elutasította az ENSZ Biztonsági Tanácsának pénteken elfogadott határozatát, amely az olajat élelmiszerért elnevezésű humanitárius program felújításáról intézkedik.

Muhammad Szaid asz-Szahaf kijelentette: ezt a programot Bagdad saját maga akarja intézni. Azzal vádolta a világszervezetet, hogy pénteken elfogadott 1472-es számú határozata megmásítja az 1995. áprilisában elfogadott, s a program beindításáról szóló 986-es határozatot.

"Beteg kutyák"

A miniszter a továbbiakban cáfolta azokat a jelentéseket, amelyek szerint iraki katonák polgári ruhába öltözve hajtanak végre támadásokat a szövetséges erők katonái ellen. Mint fogalmazott, a brit zsoldosok állításairól van szó, amellyel el akarják leplezni az igazságot, nevezetesen azt, hogy a támadásokat valóban polgári személyek hajtják végre, azaz maga az iraki nép harcol a megszállók ellen.

Muhammad Szaid asz-Szahaf beszédében George W. Bush amerikai elnököt háborús bűnösnek, az amerikaiakat "beteg kutyáknak" nevezte, az amerikai katonai konvojokat pedig olyan kígyókhoz hasonlította, melyeket "fel kell darabolni". Egy iraki mentőautó kilövéséről beszélve megjegyezte: "Gratulálunk, Mr. Szuperhatalom".

Szent háború

Az iraki ulémák tanácsának vezetője, Abdelkarim al-Mudaresz szombaton szent háborút hirdetett az amerikai és brit erők ellen. Az iraki egyházi méltóság, akinek felhívása az iraki műholdas televízióban hangzott el, hangoztatta: aki életét veszti a háborúban, abból mártír lesz.

Az iraki televízió műsorában egy katonai szóvivő szombaton bejelentette: az iraki erők a háború 10 napja alatt több száz ellenséges katonát öltek meg, öt vadászgépet és négy helikopter lőttek le (ez utóbbiak közül az egyik majdnem teljesen épen jutott a kezükre), és 74 harckocsit, illetve 143 manőverező robotrepülőgépet semmisítettek meg.  • Tippek
  • Hírek