Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Meggyilkolták az iraki kormányzótanács vezetőjét

2004.05.17. 15:53
Pokolgépes merénylet áldozata lett hétfőn Bagdadban az amerikaiak által kinevezett iraki ideiglenes kormányzótanács vezetője. A robbanásban a helyszínen tartózkodó amerikai egységek szerint összesen tízen haltak meg, köztük Szalim testőrei.
Pokolgépes merénylet áldozata lett hétfőn Bagdadban az amerikaiak által kinevezett iraki ideiglenes kormányzótanács vezetője.

Tekintse meg képeinket!
Izzedín Szalimot, más néven Abdul Zahra Oszman Mohammadot a bagdadi amerikai főhadiszállás előtt, a "Zöld Zóna" egyik ellenőrzőpontjánál érte a támadás. Egy gépkocsiba rejtett pokolgép oltotta ki életét. A hírt a kormányzótanács tagjai is megerősítették.

Szunnita utód

A támadásban elhúnyt Szálim utódjául Ghazi Masal Adzsil al-Javer moszuli mérnököt választotta meg hétfőn az ideiglenes kormányzótanács. A szunnita muzulmán al-Javer június 30-ig, az Irakot megszálló koalíció által tervezett hatalomátadásig lesz hivatalban.

Az új elnök első nyilatkozatában hitet tett a szabadság és a demokrácia felé vezető út folytatása mellett. Szálim halálát az iraki nép nagy veszteségének nevezte. "A gyilkos erőket legyőzzük és a történelem emlékezni fog bűneikre" - mondta al-Javer. Ezzedin Szálim mellett helyettese, Tálib Kaszim al-Hadzsi is életét vesztette a merényletben.

A síita Szalim az Iszlám Dava Mozgalom bászrai vezetője volt, elismert író, filozófus és több iraki lap szerkesztője. A kormányzótanács rotációs rendszerében ő viselte májusban az elnöki tisztséget.

A robbanásban a helyszínen tartózkodó amerikai egységek szerint összesen tízen haltak meg, köztük Szalim testőrei. A támadásban hat iraki és két amerikai katona is megsérült - mondta el Mike Murray amerikai ezredes.

A merényletért egy eddig ismeretlen fegyveres csoport vállalta a felelősséget. A magát Arab Ellenállási Mozgalomnak nevező szervezet egy olyan internetes oldalon tette közzé közleményét, amely az iraki eseményekkel foglalkozik, címlapján a Szaddám Huszein - azóta elűzött - elnök idején használt iraki zászlóval. A kommünikéből kiderül, hogy a csoport két harcosa hajtotta végre a bagdadi öngyilkos merényletet az "áruló, zsoldos Szálim ellen."

Az irakiak ellenségei

Mark Kimmitt tábornok, az Irakot megszálló amerikai hadsereg helyettes hadműveleti főnöke kijelentette: minden valószínűség szerint öngyilkos merénylet történt, mivel a robbanóanyaggal teli gépkocsi az ellenőrző pont előtt várakozó sorban állt. Hosjar Zebari, az iraki ideiglenes kormányzótanács külügyminisztere a merényletre reagálva kijelentette: Szálim meggyilkolása csak erősíti a tanács eltökéltségét az ország szuverenitásának visszaállítására.

"A támadás bizonyítja, hogy a lázadók és a terroristák igazából az iraki nép ellenségei, céljuk a hatalomátadás megakadályozása" - jelentette ki a merénylet kapcsán Jack Straw brit külügyminiszter.

A kormányzótanács két tagját ölték meg eddig a szervezet felállása óta. Akila al-Haszimit, a tanács egyik nőtagját tavaly szeptember 20-án sebesítették meg halálosan. Sérüléseibe öt nappal később halt bele.

Harcok Násziríjában

Klikk a képre!
Kilenc iraki síita milicista életét vesztette az éjjel Násziríjában lezajlott heves harcok során, amelyekben olasz katonákkal csaptak össze. További 14 iraki megsebesült, és egy olyan olasz rendfenntartó főtörzsőrmester, aki súlyos sebesüléssel kórházban ápoltak, az éjszaka belehalt sérüléseibe.

Muktada asz-Szadr radikális síita vezető hívei és a külföldi megszálló erők között heves összecsapások voltak vasárnap éjjel a közép-iraki Kerbela városában is. Ezekben az összetűzésekben a Mahdi Hadserege nevű milícia öt harcosa életét vesztette, 32 tagja medig megsebesült.

Bagdadtól délre is harcok voltak, amelyekben - az amerikai hadsereg közlése szerint - egy amerikai katona, két másik pedig súlyosan megsebesült. Az amerikai erők közleménye szerint az eset vasárnap történt, de pontos helyét, idejét vagy körülményeit nem közölték. Ezzel a halálos áldozattal 783-ra emelkedett azoknak az amerikai katonáknak a száma, akik harcban vagy balesetben meghaltak Irakban a háború tavaly márciusi kezdete óta.