Sára, Márió
-4 °C
5 °C

Szamárra szerelt pokolgép Izraelben

2003.01.26. 10:36
Nem követelt emberéletet az a pokolgép, amelyet egy szamár hátára erősítettek palesztin terroristák. A szombat éjjel Gázába betörő izraeli tankok viszont legalább tizenkét halottat hagytak maguk után.
Szamárra erősített pokolgép robbant fel vasárnap reggel a Jordán-folyó nyugati partján egy izraeli busz közelében. A Betlehem térségében lévő al-Kader település közelében történt esetről izraeli telepesekhez közeli forrás adott hírt.

A közeledő autóbusz még a detonáció bekövetkezte előtt fékezett, ennek köszönhető, hogy nincsenek áldozatai a távirányítással működésbe hozott pokolgépnek. A járműben csupán kisebb károk keletkeztek.

A busz katonákat szállított Jeruzsálemből a Ciszjordánia déli részén lévő településekre. A térséget az izraeli hadsereg lezárta és megkezdte a hajszát a tettesek után.

Páncélosroham Gázában

Izraeli páncélosok szombat éjjel behatoltak Gáza városába, ahol az éjszakai hadműveletben legalább tucatnyi palesztint lőttek agyon és 64 embert megsebesítettek, köztük nyolcat életveszélyesen.

A Gázába helikopterek támogatásával betörő izraeli egységek egy katonai szóvivő állítása szerint heves ellenállásba ütköztek, és ezért viszonozták a tüzet. Kivonulásuk előtt leromboltak 14 lakatos- és fémmegmunkáló üzemet, amelyekben izraeli gyanú szerint fegyvereket is gyártottak. Az izraeli helikopterek rakétákkal és fedélzeti gépágyúkkal is lőtték a palesztinokat. A harckocsik vasárnap hajnalban kivonultak Gázából.

A Palesztin Hatóság elítélte az izraeli rajtaütést, nemzetközi beavatkozást sürgetve a közel-keleti konfliktusba.