Vilhelmina
11 °C
28 °C

Csalással vádolják a Szcientológia Egyházat

2008.09.08. 14:04
Akár fel is oszlathatják az egyik francia szcientológus szervezetet, ami ellen most indult büntetőeljárás csalás miatt.

Bűnszövetségben elkövetett csalásért kell egy francia bíróság előtt felelnie a Szcientológia Egyház egyik szervezetének. Jean-Christophe Hullin párizsi bíró a Szicentológiai Egyház legjelentősebb franciaországi egyesületi szervezete, a Spirituális Egyesület és annak könyvesboltja ellen indított eljárást, amely akár azok feloszlatását is eredményezheti.

A vádat most egy asszony 1998-as vallomása alapján állította össze az ügyészség, a nő arról számolt be, hogy több mint 20 ezer eurót (4,8 millió forintot) fizetett a szervezetnek tanórákért, könyvekért, gyógyszerekért és egy "elektrométer" nevű szerkezetért, amellyel állítólag az egyház az egyén mentális állapotát tudta felmérni. Az asszony elmondása szerint a szcientológusokkal akkor került kapcsolatba, amikor az egyház képviselői megszólították őt egy párizsi utcán 1998-ban.

Míg az "egyház" tagjai ellen korábban csak egyéni, személyes felelősséget vizsgáló eljárások indultak, a bűnszövetkezetben elkövetett csalás vádjára a Szcientológia Egyháznak ezúttal szervezetként kell felelnie a párizsi büntetőbíróságon, egy egyelőre még ismeretlen időpontban. Hét szcientológus, köztük Alain Rosenberg, a Szcientológia Egyház Spirituális Egyesületének vezérigazgatója ellen is eljárás indult, néhányuk ellen gyógyszertár illegális működtetésének vádjával.

Az 1954-ben, a sci-fi író, L. Ron Hubbard által alapított szervezetet alig húsz évvel ezelőtt ismerték el az Egyesült Államokban egyházként. A modern filozófiának nevezett "szcientológiai tanításokat" közvetítő csoportot azonban Európában gyakran éri a vád, hogy a vezetés anyagilag kihasználja a tagjait, és az egyház valójában egy üzleti szervezet.

Németországban például az év elején bezárattak egy müncheni óvodát, miután kiderült, hogy azt a Szcientológia Egyház működtette. A helyi önkormányzat szerint ugyanis a gyerekek veszélybe kerültek, mivel az oktatási rendszer a szcientológia tanain alapult. Áprilisban pedig a belgiumi szcientológiai egyház brüsszeli központjában tartott házkutatást a rendőrség a csoport elleni, pénzügyi csalás és hamisítás miatt folytatott nyomozás keretében.

Franciaországban a hatóságok "mentális destabilizációval" vádolják a szcientológusokat. 1985-ben első franciaországi egyesületüket azért oszlatták fel, mert nem fizették be az adót az adóhivatalnak, amely nem ismerte el a szervezetet egyházként. A Párizs környéki Ile-de-France megye szcientológiai egyesületét és annak elnökét 2002-ben az egykori tagok tiltott nyilvántartása miatt ítélték el.