Judit
3 °C
7 °C

Csalással vádolják a Szcientológia Egyházat

2008.09.08. 14:04
Akár fel is oszlathatják az egyik francia szcientológus szervezetet, ami ellen most indult büntetőeljárás csalás miatt.

Bűnszövetségben elkövetett csalásért kell egy francia bíróság előtt felelnie a Szcientológia Egyház egyik szervezetének. Jean-Christophe Hullin párizsi bíró a Szicentológiai Egyház legjelentősebb franciaországi egyesületi szervezete, a Spirituális Egyesület és annak könyvesboltja ellen indított eljárást, amely akár azok feloszlatását is eredményezheti.

A vádat most egy asszony 1998-as vallomása alapján állította össze az ügyészség, a nő arról számolt be, hogy több mint 20 ezer eurót (4,8 millió forintot) fizetett a szervezetnek tanórákért, könyvekért, gyógyszerekért és egy "elektrométer" nevű szerkezetért, amellyel állítólag az egyház az egyén mentális állapotát tudta felmérni. Az asszony elmondása szerint a szcientológusokkal akkor került kapcsolatba, amikor az egyház képviselői megszólították őt egy párizsi utcán 1998-ban.

Míg az "egyház" tagjai ellen korábban csak egyéni, személyes felelősséget vizsgáló eljárások indultak, a bűnszövetkezetben elkövetett csalás vádjára a Szcientológia Egyháznak ezúttal szervezetként kell felelnie a párizsi büntetőbíróságon, egy egyelőre még ismeretlen időpontban. Hét szcientológus, köztük Alain Rosenberg, a Szcientológia Egyház Spirituális Egyesületének vezérigazgatója ellen is eljárás indult, néhányuk ellen gyógyszertár illegális működtetésének vádjával.

Az 1954-ben, a sci-fi író, L. Ron Hubbard által alapított szervezetet alig húsz évvel ezelőtt ismerték el az Egyesült Államokban egyházként. A modern filozófiának nevezett "szcientológiai tanításokat" közvetítő csoportot azonban Európában gyakran éri a vád, hogy a vezetés anyagilag kihasználja a tagjait, és az egyház valójában egy üzleti szervezet.

Németországban például az év elején bezárattak egy müncheni óvodát, miután kiderült, hogy azt a Szcientológia Egyház működtette. A helyi önkormányzat szerint ugyanis a gyerekek veszélybe kerültek, mivel az oktatási rendszer a szcientológia tanain alapult. Áprilisban pedig a belgiumi szcientológiai egyház brüsszeli központjában tartott házkutatást a rendőrség a csoport elleni, pénzügyi csalás és hamisítás miatt folytatott nyomozás keretében.

Franciaországban a hatóságok "mentális destabilizációval" vádolják a szcientológusokat. 1985-ben első franciaországi egyesületüket azért oszlatták fel, mert nem fizették be az adót az adóhivatalnak, amely nem ismerte el a szervezetet egyházként. A Párizs környéki Ile-de-France megye szcientológiai egyesületét és annak elnökét 2002-ben az egykori tagok tiltott nyilvántartása miatt ítélték el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?