Gusztáv
3 °C
7 °C

Forrázott szegfűket kapott Szili Marosvásárhelyen

2005.08.24. 17:05
A magánlátogatáson Erdélyben tartózkodó Szili Katalint három fiatal, négy leforrázott szegfűvel fogadta látogatásának egyik helyszínén. A magukat pártoktól és szervezetektől függetlennek valló fiatalok így érzékeltették, mit éreztek, amikor tavaly decemberben a népszavazáson nemet mondtak a határon túliak kettős állampolgárságára.

Négy szál leforrázott szegfűvel "ajándékozták meg" Marosvásárhelyen Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét, aki magánlátogatáson tartózkodik Erdélyben. A három helyi fiatal a tavaly decemberi népszavazáson tanúsított kormánypárti magatartás miatt adott fonnyadt virágokat a házelnöknek. Ugyanakkor jelezték, a tojásokat más kormánypárti politikusoknak tartogatják, olyanoknak, akik egyértelműen a nem mellett kampányoltak a tavalyi népszavazás előtt. Azt ugyanis respektálták, hogy Szili Katalin nem állt ki egyértelműen a kettős állampolgárság elutasítása mellett.

Szili nem örült a fonyadt virágoknak

Magyarázatképp, hogy miért épp leforrázott virágot adtak a magukat pártoktól és szervezetektől függetlennek valló fiatalok azt mondták, azért, mert leforrázva érezték magukat, a magyarországi népszavazás eredményének megismerésekor. Szili Katalin nyilatkozott ugyan Marosvásárhelyen a sajtónak, de a szegfűügyet nem kommentálta, mindössze nehezményezte, hogy fonnyadt virágokat kapott.

"Szükség van egy korszerű nemzetpolitika megfogalmazására, amely kiterjed a határon túli magyarság vidékfejlesztésére, oktatására, kulturális életére és mezőgazdaságára is" - mondta újságírók előtt Marosvásárhelyen Szili Katalin. Útjának különböző állomásain (Nagyvárad, Kolozsvár, Marosvásárhely, Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy) elsősorban az erdélyi civil szervezetek, egyházak és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) önkormányzati képviselőivel folytat megbeszéléseket, de - mint fogalmazott - az erdélyi emberek mindennapjait, örömeit és problémáit is meg akarja ismerni.

Nastasevel is találkozott

Egy kérdésre válaszolva a házelnök úgy vélte, hogy az MSZP más poliitkusai is - nevezetesen a miniszterelnök és a pártelnök is - bizonyára szívesen tesznek majd látogatást Erdélyben. Tekintettel arra, hogy Adrian Nastase, a román képviselőház elnöke éppen a térségben járt ezen a napon, a marosvásárhelyi sajtóértekezlet után a két házelnök rövid informális eszmecserét tartott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!