Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Forrázott szegfűket kapott Szili Marosvásárhelyen

2005.08.24. 17:05
A magánlátogatáson Erdélyben tartózkodó Szili Katalint három fiatal, négy leforrázott szegfűvel fogadta látogatásának egyik helyszínén. A magukat pártoktól és szervezetektől függetlennek valló fiatalok így érzékeltették, mit éreztek, amikor tavaly decemberben a népszavazáson nemet mondtak a határon túliak kettős állampolgárságára.

Négy szál leforrázott szegfűvel "ajándékozták meg" Marosvásárhelyen Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét, aki magánlátogatáson tartózkodik Erdélyben. A három helyi fiatal a tavaly decemberi népszavazáson tanúsított kormánypárti magatartás miatt adott fonnyadt virágokat a házelnöknek. Ugyanakkor jelezték, a tojásokat más kormánypárti politikusoknak tartogatják, olyanoknak, akik egyértelműen a nem mellett kampányoltak a tavalyi népszavazás előtt. Azt ugyanis respektálták, hogy Szili Katalin nem állt ki egyértelműen a kettős állampolgárság elutasítása mellett.

Szili nem örült a fonyadt virágoknak

Magyarázatképp, hogy miért épp leforrázott virágot adtak a magukat pártoktól és szervezetektől függetlennek valló fiatalok azt mondták, azért, mert leforrázva érezték magukat, a magyarországi népszavazás eredményének megismerésekor. Szili Katalin nyilatkozott ugyan Marosvásárhelyen a sajtónak, de a szegfűügyet nem kommentálta, mindössze nehezményezte, hogy fonnyadt virágokat kapott.

"Szükség van egy korszerű nemzetpolitika megfogalmazására, amely kiterjed a határon túli magyarság vidékfejlesztésére, oktatására, kulturális életére és mezőgazdaságára is" - mondta újságírók előtt Marosvásárhelyen Szili Katalin. Útjának különböző állomásain (Nagyvárad, Kolozsvár, Marosvásárhely, Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy) elsősorban az erdélyi civil szervezetek, egyházak és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) önkormányzati képviselőivel folytat megbeszéléseket, de - mint fogalmazott - az erdélyi emberek mindennapjait, örömeit és problémáit is meg akarja ismerni.

Nastasevel is találkozott

Egy kérdésre válaszolva a házelnök úgy vélte, hogy az MSZP más poliitkusai is - nevezetesen a miniszterelnök és a pártelnök is - bizonyára szívesen tesznek majd látogatást Erdélyben. Tekintettel arra, hogy Adrian Nastase, a román képviselőház elnöke éppen a térségben járt ezen a napon, a marosvásárhelyi sajtóértekezlet után a két házelnök rövid informális eszmecserét tartott.