Gál
10 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Pakisztán betiltja a szélsőséges szervezeteket

2002.01.13. 11:38
A pakisztáni rendőrség öt szélsőséges szervezet mintegy 300 tagját letartóztatta szombaton az ország középső részén, Pandzsáb tartományban. A letartóztatásokra alig pár órával azt követően került sor, hogy Pervez Musarraf elnök televíziós beszédben bejelentette e szervezetek betiltását.
Pervez Musarraf pakisztáni elnök szombaton határozott fellépést ígért a harcos vallási szélsőségek ellen, s rögtön be is tiltott öt vallási alapon szerveződött fegyveres csoportot.

Az érintett öt szervezet helyiségeit lepecsételték. A rendőrség tájékoztatása szerint a betiltott szervezetek további vezetőit és aktivistáit fogják őrizetbe venni az éjszaka folyamán esetleges tüntetések vagy más rendbontás megelőzése céljából Pandzsábban is, és az ország déli részén, Karacsi térségében is.

A betiltott szervezetek közül kettőt - a pakisztáni központú Jaish-e-Mohammedet (Mohamed hadserege) és Lashkar-e-Toibát (Az igazak hadserege) - India azzal vádolt, hogy tagjaik hajtották végre az újdelhi parlament ellen a december közepi véres támadást.

Pakisztán déli részén vasárnap újabb ötven iszlám szélsőséges személyt tartóztattak le a hatóságok, s bezárták és lepecsételték e szervezetek mintegy harminc irodáját. Korábbi jelentések szerint szombaton háromszáz szélsőségest vettek őrizetbe az ország középső részén. Ezt egy pakisztáni katonai szóvivő vasárnap összesen 250-re módosította.

Pakisztán készen áll

Az intézkedéseit nagy érdeklődéssel várt televíziós beszédben bejelentő államfő Indiának tett gesztusként határozottan kiállt a kasmíri probléma tárgyalásos, diplomáciai megoldása mellett. Leszögezte: nem fogja eltűrni, hogy Kasmírra hivatkozva bárki terrortámadást indítson egy másik ország ellen Pakisztán területéről.

Musarraf arra intette honfitársait, hogy semmi szín alatt ne szivárogjanak át Indiába, ugyanakkor a szomszéd országhoz is figyelmeztetést intézett, közölve, hogy a pakisztáni fegyveres erők készen állnak arra, hogy visszaverjenek egy esetleges kívülről jövő támadást, és utolsó csepp vérükig védelmezik az országot.

Az elnök kijelentette, hogy amennyiben az Újdelhi által terrorizmussal vádolt pakisztániakra nézve terhelő bizonyítékot találnak, hazájukban fogják felelősségre vonni őket. Annak a puszta lehetőségét is kizárta, hogy átadják őket az indiai igazságszolgáltatásnak.

Nagyobb általánosságban szólva a vallási szélsőségesség veszélyéről, az államfő közölte, hogy az országnak "elege van ebből". Bejelentette, hogy ezentúl hivatalos engedély nélkül egyetlen mohamedán vallási iskolában sem kezdődhet meg az oktatás, és amelyiket katonai tevékenységen kapják, azt azonnal bezárják.

India kivár

Pakisztán vasárnap folytatta szélsőségesek letartóztatását. India elégedett Pervez Musarraf pakisztáni elnöknek azzal a bejelentésével, amelyben szélsőséges szervezetek működésének betiltását hirdette meg, de gyakorlati lépéseket vár Iszlámábádtól. Az indiai erők Kasmírban megöltek két szeparatistát.

Az indiai kormány vasárnapi ülésén vitatta meg, hogy milyen választ adjon a pakisztáni elnöki nyilatkozatra. Dzsaszvant Szingh külügyminiszter sajtóértekezletén üdvözölte a pakisztáni lépéseket. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a Pervez Musarraf által elhatározott lépéseket a gyakorlatban is meg kell valósítani, és azokat ki kell terjeszteni, valamennyi jelenleg pakisztáni ellenőrzés alatt álló területre.

A terrorizmus elleni harc hatékonyságát India csak a konkrét lépések tükrében tudja értelmezni - tette hozzá az indiai külügyek irányítója. Dzsaszvant Szing sajtóértekezletén arról is beszélt, hogy Újdelhi nem kívánja harmadik ország közvetítését a kasmíri konfliktus rendezésében.

A nyugat elégedett

Az Amerikai Egyesült Államok, az Európai Unió soros elnökségét ellátó Spanyolország és a londoni kormány vasárnapra virradóra egyaránt üdvözölte Pervez Musarraf pakisztáni elnöknek a terrorizmus elleni harc melletti elkötelezettségéről tanúskodó állásfoglalását.

Colin Powell amerikai külügyminiszter üdvözölte a szélsőséges szervezetek betiltását, és elismeréssel nyugtázta azt a döntést, hogy Pakisztán nem fogja eltűrni a terrorizmust, bármilyen ürüggyel is lépnek fel a terroristák - ideértve Kasmír kérdésének szélsőséges fellépéshez ürügyül felhasználását. A pakisztáni elnök beszéde és az azt követő intézkedések fényében Washington úgy értékeli: van esély arra, hogy a felek békésen rendezik az India és Pakisztán között kiéleződött feszültséget.

Az EU soros elnökségét ellátó Spanyolország külügyminisztere az EU tagországai nevében ugyancsak az India és Pakisztán között már-már háborúval fenyegető feszültség megszűnéséhez vezető fontos lépésként értékelte a pakisztáni fellépést. A brit kormány sajtóközleménye ezen túlmenően méltatta Musarraf elnöknek a türelmes és mérsékelt iszlám védelmében elhangzott állásfoglalását, és azok elítélését, akik a vallást gyűlölködés és szélsőséges tettek igazolásául próbálják felhasználni.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió soros elnökének pozitív visszhangja után Kofi Annan ENSZ-főtitkár is biztatónak nevezte az iszlám szélsőségesek elleni pakisztáni fellépést A világszervezet vezető tisztségviselője szerint a Pervez Musarraf által bejelentett lépések enyhíthetik a feszültséget a két dél-ázsiai ország között. Kofi Annan a legújabb pakisztáni kezdeményezés kapcsán megerősítette azt az álláspontját, hogy Indiának és Pakisztánnak békés úton kell rendeznie vitáját.