Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Kívülről próbálták befolyásolni a pápaválasztást?

2005.10.14. 17:05
Egy latin-amerikai bíboros azt állította pénteken, hogy a pápaválasztást kívülről próbálták befolyásolni. Az egyházi vezető a kudarc okán minden eddiginél jobban meg van győződve arról, hogy az egyházat a Szentlélek irányítja.

Egy latin-amerikai bíboros szerint XVI. Benedek megválasztása előtt kísérletek történtek kívülről a pápaválasztás befolyásolására, de a kardinálisok nem hagyták befolyásolni magukat.

A külső beavatkozási kísérletek kudarca nyomán Oscar Andres Rodriguez Maradiaga minden korábbinál jobban meg van győződve arról, hogy "az egyházat a Szentlélek irányítja". A hondurasi bíboros minderről Münchenben, a KNA német katolikus hírügynökségnek beszélt.

A bíboros "a mesék és a szappanoperák világába" utalta a pápaválasztó konklávé lezajlásával kapcsolatos "leleplezéseket". Szerinte a vatikáni újságíróknak fogalmuk sem volt semmiről, ezért kénytelenek voltak maguk kitalálni dolgokat.

Sajnos a "leleplezéseket" maguk a bíborosok sem cáfolhatták, mert ezzel is megsértették volna a konklávéval kapcsolatos titoktartási kötelezettségüket - mondta. Az új pápáról Madriaga azt mondta, az az érzése, hogy XVI. Benedektől még kissé távol állnak a szociális problémák. Mentségként felhozta, hogy a hittani kongregáció vezetőjeként egészen más feladat kötötte le Joseph Ratzingert.

Jelek utalnak azonban arra, hogy XVI. Benedek dolgozik egy a globalizáció problémáival kapcsolatos szociális enciklikán, "ami jó dolog lenne" - mondta. Saját hazájában, a közép-amerikai Hondurasban jelentős problémának látja a bíboros "a vallás kommercializálódását". Túl sokan vannak olyanok, akik ragyogó üzleti ötletet látnak egy új szekta alapításában - mondta.

"Az önjelölt lelkipásztorok például fizetség ellenében kínálnak csodás gyógyulást saját garázsukban". Ez az új jelenség sokkal több problémát vet fel, mint a hagyományos fundamentalista evangéliumi szekták léte" - közölte.