Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Szerb diákok támadtak meg magyar fiatalokat

2005.05.30. 08:49
Palicson szerb gimnazisták támadtak meg magyar fiatalokat - írja hétfőn a Magyar Szó című újvidéki napilap. A verekedés előtt egy szerb lány azt kiabálta a magyar csoportnak, hogy tűnjenek innen, mert ez Szerbia. Az eset abban a vendéglőben történt, amelyben néhány nappal ezelőtt Szili Katalin és Predrag Markovics szerb parlamenti elnök szerb és magyar fiatalok számára toleranciatábort nyitott meg.
A lap szerint szombaton a palicsi kisvendéglőben ünnepelték egy szabadkai gimnázium végzősei az iskola végét. A magyar fiatalok a vendéglő közelében egy padon üldögéltek, amikor egy szerb gimnazista lány meghallotta, hogy magyarul beszélnek, és kiabálni kezdett, hogy tűnjenek innen, ez Szerbia. A fiatalok azt válaszolták, ez Vajdaság. A lányt elrángatták barátnői, de később visszatért két szerb fiú, vélhetően a kérdéses lány osztálytársai.

"A magyar fiatalok előre megbeszélték, hogy semmiképpen sem válaszolnak a provokációra. Pedig provokálták őket: sörösüvegeket dobáltak feléjük. Szerencsére senkit sem találtak el. Az egyik szerb fiú mégis azzal az ürüggyel, hogy miért mosolyog rá az egyik fiú, pofon csapta az egyik magyar egyetemistát. A másik magyar fiú barátja védelmére kelt, de rövidesen őt is helybenhagyták. A földre teperték, megrugdosták, amikor pedig felállt egy sörösüveggel majdnem a szemét ütötték ki. Amikor látták, mennyire vérzik a fiú, elmenekültek" - írja a Magyar Szó.

"Szidták a magyar anyánkat"

Hogy volt-e nemzeti színezte ennek az incidensnek, az egyik sértett a következőket mondta: "Annyi bizonyos, hogy lány, aki odajött hozzánk, azt mondta tűnjünk innen, menjünk Magyarországra, ez itt Szerbia, aztán pedig amikor a fiúk odajöttek, nagyon durván szidták a magyar anyánkat". A magyar fiatalok kihívták a rendőröket és megmutatták nekik az elkövetőket. Jegyzőkönyv készült az esetről, a kihallgatások hétfőn kezdődnek.

Ide tartozik, hogy a szóban forgó palicsi vendéglőben nyitotta meg négy nappal korábban, szerdán Szili Katalin magyar és Predrag Markovics szerb parlamenti elnök a "toleranciatábort" szerb és magyar fiatalok számára. Egy nappal korábban ugyanott Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök költötte el ebédjét vajdasági magyar politikai vezetők társaságában.