Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

A háborút sem zárta ki a szerb radikálisok vezére

2008.05.23. 19:48
Szerbia destabilizálásával vádolta az Európai Uniót, s Koszovó valamint Albánia esetleges egyesülése kapcsán a háborút sem zárta ki Tomislav Nikolic, a Szerb Radikális Párt elnöke. Szerinte ráadásul az unió a tartománnyal kapcsolatban Belgrád feje fölött döntött, most pedig "megszállóként" egy békefenntartó missziót akar oda küldeni, anélkül, hogy konzultálna erről Szerbiával.

Az EU Szerbiát "jó és rossz" szerbekre osztotta, s ezáltal destabilizálta, mondta a Der Spiegel című németlapnak adott interjújában Tomislav Nikolic. Az újság által a Szerb Radikális Párt ultranacionalistának titulált elnöke szerint egy a radikálisokból, a nacionalistákból és a szocialistákból álló kormány megvétózza majd, hogy Koszovót felvegyék a nemzetközi szervezetekbe. Ha pedig a vétók nyomán Koszovó Albániával próbálna egyesülni, akkor lehet, mondta a szerb politikus, hogy háború lesz Európában.

Ez utóbbival összefüggésben Nikolic arra hivatkozott, hogy Bukarest sem nézné nyugodtan, ha a romániai magyarok Magyarországgal való "összeköttetést" követelnék. Szavai szerint nem a szerbeknek, hanem Európának kell végre felismerni a realitásokat. Európa és a világ számos országa éppen a precedens jelleg miatt soha nem fogja elismerni Koszovó függetlenségét, állította Nikolic. Szerinte ráadásul az unió a tartománnyal kapcsolatban Belgrád feje fölött döntött, most pedig "megszállóként" egy békefenntartó missziót akar oda küldeni, anélkül, hogy konzultálna erről Szerbiával.

A politikus tagadta, hogy a radikálisok és szövetségeseik EU-ellenesek lennének. Azzal vádolta az uniót, hogy csak Boris Tadic elnök Demokratikus Pártját támogatja, miközben szavai szerint a választók 90 százaléka olyan pártokra voksolt, amelyek csatlakozni akarnak az EU-hoz. Emlékeztetett arra, hogy a választások után Tadic államfő is kijelentette, hogy soha nem fogja elismerni Koszovó függetlenségét, s a radikálisok is azt követelik, hogy Brüsszelnek el kell fogadnia Koszovót Szerbia részeként. Egyértelműnek nevezte ugyanakkor, hogy Koszovó függetlenségének elismerése nélkül Szerbia soha nem lesz az EU tagja.