Jolán
2 °C
4 °C

Madaric tagadja, hogy ártatlan magyarokat is kitelepítettek

2007.10.06. 22:08
Marek Madaric szlovák kulturális miniszter szerint ártatlan magyarokat nem telepítettek ki. Pavol Paska házelnök Szili Katalint kritizálta, aki szigorúan magánjelleggel vett részt egykori kitelepítettek szombati megemlékezésén

"Én azt mondom, hogy egyetlen magyar sem lakoltattak ki, vagy telepítettek át Magyarországra csakis azért, mert magyar volt" – jelentette ki Marek Madaric szlovák kulturális miniszter szombaton. Madaric, aki a Robert Fico nevével jegyzett vezető kormánypárt az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) alelnöke is, szombaton a szlovák közszolgálati rádióban az Magyar Koalíció Pártja elnökével, Csáky Pállal vitatkozva a Benes-dekrétumok alapján meghurcolt és a szülőföldjükről, házukból kiűzött magyarokat okolta a saját pokoljárásukért. A miniszter a nemzetközi egyezményekre hivatkozva azt fejtegette, hogy a felvidéki magyarok közül "csak az árulókat és kollaboránsokat költöztették át Magyarországra".

Megfigyelők értelmezése szerint a miniszter véleményéből az következik, hogy az árulók és kollaboránsok lélekszáma a százezres nagyságrendhez közeli lehetett. A II. világháború után ugyanis ténylegesen ennyi felvidéki magyar volt kénytelen elhagyni a szülőföldjét, alávetni a sorsát a csehszlovák nemzetállamot építő, a magyaroktól megszabadulni akaró törekvésnek. Több tízezer magyart ugyanekkor Csehországba deportáltak, ahol kényszermunkára fogták őket.

Csáky Pál nem titkolt ingerültséggel határolódott el ettől a szemlélettől, és arra emlékeztette a vitapartnerét, hogy a hatvan évvel ezelőtt szétszakított családok épp ezekben a hetekben, a hatvanadik évforduló alkalmából számos szlovákiai magyar településen emlékeznek a szomorú eseményről: a kitelepítettek közül még élők és a leszármazottaik a kényszerűen elhagyott szülőfalvaikban találkoznak és emlékeznek. Az MKP elnöke a miniszter értésére adta: a közigazgatásilag közel fél évszázada Pozsonyhoz tartozó Pozsonypüspökin épp e rádiós vitaműsort követő órákban tapasztalhatná meg egy ilyen családtalálkozó szomorú hangulatát. A faluból Magyarországra kitelepített 95 család és a 25 Csehországba deportált család tagjait épp ezen a napon hívták haza találkozóra az otthon maradt pozsonypüspökiek.

Szili koszorúzott, de nem beszélt

A pozsonypüspöki megemlékezésen szigorúan magánjellegű látogatás keretében az Országgyűlés elnöke, Szili Katalin és az öt parlamenti párt egy-egy képviselője is jelen volt. Közülük nem mondott senki beszédet, és a médiának sem nyilatkoztak, mert a Benes-dekrétumok szlovák parlamenti megerősítése miatt felizzott magyar-szlovák vita parazsára a magyar fél nem akar olajat önteni. Szili és az öt képviselő semmilyen politikai természetű megbeszélést nem folytatott, mindössze részt vett a kitelepítések kárvallottjainak adózó emlékmisén és egy frissen felavatott kopjafánál, valamint a világháborús hősök emlékművénél helyezett el egy-egy koszorút.

A magyar politikusok hiába ügyeltek kínosan arra, hogy látogatását se a hivatalos szlovák szervek, se a média ne értse félre, a TA3 szlovák hírtelevízió helyi tudósításban számolt be arról, hogy a magyar Országgyűlés elnöke "felavatta" a kitelepítettek emlékoszlopát. A televízió ugyanebben a jelentésében megszólaltatta Pavol Paska szlovák házelnököt és Ivan Gasparovic államfőt is. A kamerák előtt mindkét szlovák közjogi méltóság egy-egy mondatban kommentálta Szili Katalin magánlátogatását. Gasparovic úgy fogalmazott, hogy "ki kell mondanunk: fokozni akarjuk-e ezt a kialakuló feszültséget, vagy útját álljuk." Paska nagyon sajnálatosnak találta, hogy Szili Katalin lemondta az október 4-re előkészített kassai és sároseperjesi (Presov) útját, a Pozsonyhoz tartozó Pozsonypüspöki Csemadok-szervezetének meghívását szombaton viszont teljesítette. Szili távolmaradásával adta jelét annak, hogy Budapest elfogadhatatlannak tartja a magyarok és a németek II. világháború utáni jogfosztásához, kitelepítéséhez törvényi keretet teremtő Benes-dekrétumok szlovák parlament általi újraszentesítését.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?