Móric
14 °C
15 °C

Pénzt adott a szlovén kormányfő egy exkluzív interjúért

2008.09.16. 15:32
Pénzt adott a hadiipari vesztegetési ügybe keveredett Janez Jansa szlovén kormányfő egy regionális televíziónak azért, hogy exkluzív interjút adhasson a csatornának - írta keddi számában a Dnevnik című szlovén napilap.

Jansát szeptember elején azzal vádolta meg egy finn televízió, hogy szerepelt a Patria finn hadiipari cég kifizetési listáján. A cég állítólag így akart elnyerni egy 135 páncélozott szállító harcjármű beszerzésére kiírt, 278 millió euró értékű szlovén pályázatot.

A szlovén miniszterelnök a pénzért vásárolt negyedórás műsoridő alatt ártatlanságát hangsúlyozta, illetve az őt megvádoló finn tévét támadta. Az interjút az északnyugat-szlovéniai Murska Sobota-i székhelyű, országos szinten kevéssé ismert TV Idea - Kanal 10 nevű magáncsatorna adta le - írta a Dnevnik.

A műsor legvégén, apró betűkkel jelent meg a képernyőn az az információ, hogy az interjú valójában a kormányzó Szlovén Demokrata Párt (SDS) fizetett médiamegjelenése volt.

A Dnevnik értesülése szerint a TV Idea - Kanal 10 politikai megbízóknak 8400 euróért (kb 2 millió forintért)  kínál olyan "csomagot", amely reklámokat, portrékat és egy interjút tartalmaz, az ügyfél kívánságait figyelembe vevő tartalommal.