Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Naponta bedobálják a lévai magyar iskola ablakait

2008.09.22. 19:40
Az utóbbi hetekben szinte naponta megrongálják a lévai magyar általános iskola épületét - mondta Andruska Csilla, az iskola igazgatója. A Szlovák Nemzeti Párt kezében levő építési- és vidékfejlesztési tárca közel kétszáz iskola felújítását támogatta pályázatokon, közülük eddig csak egyetlen magyar oktatási intézmény kapott pénzt.

A Juhász Gyula nevét viselő magyar általános iskola a közelmúltban költözött az épületbe, amelyet azóta számos támadás ért. A főépület és melléképületek ablakait az ismeretlenek kőzáporral bezúzzák, az iskolakert virágait már többször leperzselték. A hét végén az épületbe is bementek, ahol szándékos gyújtogatás nyomait látni.

Az Új Szó hírportálján látható helyszíni felvételek tanúsága szerint az egyik épület falára festékszóróval a "Fuuj Hungary" feliratot festették. Azóta, hogy az épületegyüttesben a magyar iskola kapott helyett, több tucat bezúzott ablakot kellett újraüvegeztetni, ami az épületet biztosító társaságnak már mintegy százezer koronájába került. Az újraüvegezett ablakokat vasárnap ismét bezúzták.

A magyarellenes indulatokat szító Ján Slota vezette kormányerő, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) kezében levő építési- és vidékfejlesztési tárca eddig közel kétszáz iskolának juttatott pályázati úton iskolafelújításokra szánt pénzeket. S a négymilliárd koronát meghaladó pénzekből eddig csak egyetlen magyar oktatási intézménynek - az ógyallai zeneiskolának - jutott egy kisebb összeg, ellenben Ján Slota gyerekkori iskolája az idén már két alkalommal kapott sokmilliós támogatást.

A szaktárca vezetője, Marian Janousek ennek ellenére tagadja, hogy a pályázatok elbírálásánál diszkrimináció érvényesülne. Szerinte a magyar iskolák pályázatai formai hibák és késedelmek miatt esnek el az esélyektől. A Magyar Koalíció Pártja (MKP) napokon belül a kormányfőnek, Robert Ficónak címzett nyílt levélben hozza nyilvánosságra a megkülönböztetés ellen szóló tiltakozását, melyben jelzi: ha nem tesznek rendet, az MKP közvetlenül Brüsszelben tesz panaszt a tűrhetetlen megkülönböztetés miatt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!