Piroska
-1 °C
5 °C

Kiléphetnek a magyarok a szlovák kormánykoalícióból

2001.07.09. 00:27
Valószínű, hogy a Magyar Koalíció Pártja kilép a szlovák koalíciós kormányból - mondta a párt elnöke vasárnap. A döntés hátterében az áll, hogy a héten megbukott a szlovák közigazgatási törvény, és így továbbra is a magyar kisebbség számára rendkívül hátrányos, meciari megyerendszer marad fenn Szlovákiában.
Bugár Béla szerint valószínű, hogy az általa vezetett Magyar Koalíció Pártja (MKP) augusztusban kilép a Mikulás Dzurinda vezette szlovák koalíciós kormányból.

Az MKP elnöke erről a szlovák közszolgálati televízió stúdióvitájában beszélt vasárnap. Szavai szerint a magyar párt országos tanácsának augusztusra előre jelzett testületi ülése után az MKP kormányzati tagsága "valószínűleg múltidejűsíthető lesz."

"Ha a magyarok kilépnek, pártjuk továbbra is támogatni kívánja a reformokat, de kizárólag azokat a reformokat, amelyek azt szolgálják majd, hogy az állami hatalom ténylegesen is önkormányzatokra szálljon" - fejtette ki Bugár, aki egyszersmind azt is jelezte: az idő előtti választások esetleges kiírásához az MKP a kormányon kívüli pozíciójából sem lesz hajlandó segédkezni.

A magyarok számára hátrányos megyerendszer a válóok

Az MKP kilépésére - ha megtörténik - azért kerül sor, mert a héten megbukott a szlovák közigazgatási törvény. Így továbbra is az a megyerendszer marad fenn Szlovákiában, amely etnikai szempontból rendkívül hátrányos a magyar kisebbség számára. Létszámarányuk így sehol nem fogja sokkal meghaladni a húsz százalékot, annak ellenére, hogy többé-kevésbe egybefüggő tömbben élnek.

Ezt a megyerendszert még Meciar kormánya hozta létre 1996-ban, és olyan hatékonyan szabdalja fel a magyarok lakta vidéket, hogy az érintett megyék önkormányzatának sehol nem lehet magyar az elnöke.

A magyar pártot az vezérli a koalíció elhagyására, hogy a parlamenti szavazáson nemcsak a meciari nacionalista ellenzék, de sok kormánypárti képviselői is az 1996-os megyerendszer szentesítése mellett tette le a voksát.