Géza
-12 °C
-4 °C

Szlovákia: Szakemberek rendezzék Bős-Nagymaros kérdését

2001.04.03. 13:21
A bős-nagymarosi vízlépcső kérdésének szakmai rendezése és a politikai események, történések eltérő értékelése jelentik a bonyolult kérdéseket a szlovák-magyar kapcsolatokban - nyilatkozta kedden Stefan Markus, a Szlovák Köztársaság budapesti nagykövete. A diplomata sajnálatosnak tartja a kassai magyar főkonzulátus falán és a Békéscsabán megjelent magyar-, illetve szlovákellenes feliratokat. Stefan Markus a Visegrádi Négyek példás együttműködését ecsetelte, illetve értékesnek nevezte, hogy Magyarország támogatja Szlovákia euro-atlanti integrációját. A diplomata ismertette: a Visegrádi Négyek államfői szinten közösen próbálják megoldani országaik romakérdését.

A bős-nagymarosi vízlépcső kérdésének rendezését a szakemberekre és nem a politikusokra kell bízni - nyilatkozta keddi budapesti sajtótájékoztatóján Stefan Markus, a Szlovák Köztársaság budapesti nagykövete. A szlovák politika nem akar visszatérni Meciar idejébe, mikor politikai kérdéssé fajult a vita - hangsúlyozta a diplomata. A nagykövet a történelmi személyiségek, történések eltérő értékelését is a kétoldalú kapcsolat egyik összetett kérdésének nevezte.

Sajnálják a magyarellenes feliratokat

A kassai magyar főkonzulátus falán, illetve a Békéscsabán megjelent magyar-, illetve szlovákellenes feliratokról a nagykövet elmondta: őszintén sajnálják, a történteket, és a nagykövet személyesen úgy gondolja, ennek nem kellett volna megtörténnie. A nyomozás a szlovák és magyar rendőrök összefogásával folyik, ám az eredményesség érdekében további részleteket nem tudott elárulni. A követ hangsúlyozta, hogy nagyra értékelik, hogy Magyarország támogatja a szlovák euro-atlanti integrációt, és szerinte semmilyen ellenséges megnyilvánulás ezt a folyamatot nem befolyásolja.

Mikulás Dzurinda
A tájékoztatón a követség munkatársai ismertették, hogy 2001. szeptember 2-én Békéscsabán, a kölcsönösség jegyében, felavatják szlovák főkonzulátust, az eseményre Szlovákia nemzeti ünnepén kerül sor. Ugyanakkor ismertették, hogy április 23-án hazánkba látogat Mikulás Dzurinda miniszterelnök, Jozef Migas parlamenti elnök pedig a tervek szerint április 17-én érkezik Budapestre.

Érdekes lett a visegrádi csoporton belüli együttműködés

Stefan Markus nagykövet szerint a visegrádi csoporton belüli együttműködés most, az EU csatlakozás küszöbén, válik érdekessé, és az lenne a kívánatos, ha Csehország, Szlovákia, Magyarország és Lengyelország együtt csatlakozhatna az Európai Unióhoz. Újságírói kérdésre válaszolva a nagykövet elmondta, hogy Vaclav Havel cseh államfő kezdeményezésére a visegrádi országok közösen próbálják megoldani a régió romakérdését, a közös megoldásról a tárgyalások államfői szinten folynak.